ȘOFERII DROGAȚI, IDENTIFICAȚI

0
168

Atenție, narcomani! Din această lună, polițiștii buzoieni pot depista cu ușurință dacă vă aflați sub influența drogurilor. Și asta, după ce au primit în dotare două aparate marca Drager, model Drug Test 5000, care analizează saliva suspecților și poate indica fără erori dacă aceștia au consumat sau nu substanțe interzise. Până acum, oamenii legii au depistat doi șoferi care conduceau sub influența drogurilor.
Testarea cu acest dispozitiv este una extrem de practică și nu presupune decât prelevarea unei probe de salivă de la suspect. ¬Ana¬liza propriu-zisă nu durează decât câteva minute, iar aparatul dezvăluie imediat dacă cel testat a consumat sau nu substanțe interzise.
Aparatele sunt deja folosite cu succes în acțiunile organizate de Poliția Rutieră, dar și în alte împrejurări în care este necesară efectuarea unei astfel de testări. Week-endul trecut, doi tineri s-au ales cu dosare penale după ce s-a stabilit, cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, că au consumat substanțe interzise. Substanțele consumate de aceștia au fost cocaină și opiu. Este vorba despre un râmnicean de 37 de ani și un tânăr de 24 de ani din Vernești, care se aflau sub influența unor substanțe psihoactive. După ce dispozitivul a confirmat prezența substanțelor în corpul celor doi șoferi, aceștia au fost conduși la spital pentru prelevarea de mostre biologice și s-au întocmit dosare penale.
Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale. Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave. Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta șase tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu ¬exa¬ctitate substanța psihoactivă. După recoltare, probele de sânge și de urină sunt trimise la Institutul de Medicină Legală ,,Mina Minovici”, unde se va stabili cantitatea și tipul substanței consumată.

DENISA IRIMIA/ MIHAI VASILESCU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ