Spitalul Brătianu – încă un pas spre a deveni muzeu! Consiliul Judeţean aşteaptă finanţare pentru demararea lucrărilor

0
63

Transformarea fostului Spital Brătianu de pe bulevardul Nicolae Bălcescu în centru muzeal, începe să prindă contur. La ultima sedinta extraordinară, presedintele CJ Buzău, a declarant că proiectul investitiei a fost prezentat organismelor de verificare în teren si este pe cale să primească banii solicitati.
Spitalul Brătianu, un important imobil istoric din municipiul Buzău, ajuns o ruină, va fi transformat, în mai puţin de doi ani, în Centrul Muzeal I.C.Brătianu. Înfiinţarea unui centru cultural a fost singura soluţie găsită de autorităţile locale astfel încît clădirea să fie restaurată înainte de a se prăbuşi. În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Buzău de ieri, aleşii au mai făcut un pas spre acest deziderat. A fost aprobată modificarea unor indicatori tehnico-economici din proiect astfel încît să devină eligibil în vederea obţinerii unei finanţări. Petre Emanoil Neagu, preşedintele mini-parlamentului judeţean, a declarat că Spitalul Brătianu este pe cale de a fi reabilitat întrucît experţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, cu sediul la Brăila, au efectuat la Buzău o vizită iar rezultatele în urma unui control au fost pozitive.
Autorităţile trag speranţe ca pînă la jumătatea verii contractul de finanţare să fie semnat astfel încît lucrările de restaurare şi modernizare a imobilului de pe bulevardul Nicolae Bălcescu să poată demara.
Lucrările pentru înfiinţarea Centrului muzeal I.C.Brătianu se vor ridica la suma de 17 milioane de lei. Clădirea, monument istoric clasa B, face parte din istoria medicală a Munteniei, cu o amprentă pregnantă la nivel local, fiind al doilea spital din Buzău în anul 1900, după realizarea spitalului Gîrlași, în jurul anului 1790. Urbanistic, monumentul are o valoare mare deoarece participă înșăși la constituirea bulevardului pe care este amplasat. Monumentul este asociat inseparabil cu nașterea bulevardului pe care se află, împreună cu Scoala nr. 1, care este a doua construcție istorică remarcabilă de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Pe lîngă clădirea Primăriei, a Spitalului Gărlași, Spitalul I.C. Brătianu rămâne unul dintre simbolurile istorice recognoscibile ale orașului Buzău.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ