SPITALUL BRĂTIANU, UN CENTRU MUZEAL ȘI LOC DE RECREERE

0
333

Transformarea Spitalului Brătianu într-un centru muzeal a fost singura formă prin care Consiliul Județean a reușit să atragă fonduri cu scopul de a reabilita imobilul, monument istoric. După îndelungi negocieri și vizite în teren, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est cu centrul la Brăila a validat proiectul autorităților județene, iar săptămîna viitoare urmează semnarea contractului de finanțare.

După ce se va trece și de această procedură, vor urma licitațiile pentru desemnarea firmei care se va ocupa de reabilitare. Lucrările de restaurare și modernizare ar urma să se întindă pe durata a doi ani.

Centrul muzeal Brătianu va fi mai mult decât o instituție de cultură. Parcul din interior va fi la rândul său modernizat astfel încât buzoienii să se poată recrea sau să poată participa la diferite momente artistice.

Petre Emanoil Neagu a subliniat că imobilul trebuie să fie restaurat având în vedere că este parte din istoria județului. În acest fel președintele Consiliului Județean a răspuns celor care de-a lungul vremii au contestat decizia sa de a reabilita Spitalul Brătianu.

Lucrările pentru înfiinţarea Centrului muzeal I.C.Brătianu se vor ridica la suma de 17 milioane de lei. Clădirea, monument istoric clasa B, face parte din istoria medicală a Munteniei, cu o amprentă pregnantă la nivel local, fiind al doilea spital din Buzău în anul 1900, după realizarea spitalului Gârlași, în jurul anului 1790. Urbanistic, monumentul are o valoare mare, fiind asociat inseparabil cu nașterea bulevardului pe care se află, împreună cu Școala nr. 1, care este  a doua construcție istorică remarcabilă de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Pe lângă clădirea Primăriei, a Spitalului Gărlași, Spitalul I.C. Brătianu rămâne unul dintre simbolurile istorice emblematice ale orașului Buzău. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ