Buzăul, locul 21 în topul șomajului național
Marea majoritate a buzoienilor au un nivel mediu spre scăzut de educație, potrivit datelor Institutului de Statistică colectate în urma Recensământului populației de anul trecut. Porivit datelor parțiale date publicității la acest moment, din totalul populației rezidente a județului BUZĂU, 45% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 44,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 10,5% nivel superior. Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul BUZĂU se situează pe locul 30 în ierarhia judeţelor.
Potrivit structurii populației după nivelul de educație absolvit pe cele două sexe, din cele 208 mii de femei rezidente în județul BUZĂU, 47,7% au nivel scăzut de educație, 41,3% au nivel mediu și 11% au nivel superior. Pe de altă parte, din cei 196,9 mii de bărbați rezidenți în județul BUZĂU, 41,2% au nivel scăzut de educație, 48,9% au nivel mediu și 9,9% au nivel superior. Institutul Național de Statistică a scos în evidență un tablou al populației după statutul activităților. Astfel, populația activă a județului BUZĂU este de 154,8 mii persoane, fiind compusă din 144,1 mii persoane ocupate și din 10,7 mii șomeri. Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul BUZĂU se situează pe locul 21 în ierarhia judeţelor.
Populația inactivă cuprinde 250,2 mii persoane din care pensionarii reprezintă peste două cincimi (43,3%), iar elevii și studenții aproape o treime (26,8%).
Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul BUZĂU se situează pe locul 32 în ierarhia descrescătoare a judeţelor.
Florin Zafiu