SPRE PLOIEŞTI, PE AUTOSTRADA VIRTUALĂ

0
109

Autostrada Ploieşti-Buzău, tronson al viitoarei autostrăzi A 7 care va lega Capitala de Moldova este gata. Deocamdată, doar virtual. O machetă în format 3D, postată pe o reţea de socializare, prezintă cei 63 de kilometri ai drumului de mare viteză a cărui construcţie ar urma să înceapă anul acesta. Dar la ce foloseşte macheta? Cu ajutorul ei, vor fi luate deciziile finale privind realizarea proiectului, precizează specialiştii.
Compania care proiectează trei din cele patru tronsoane ale autostrăzii A7 a realizat deja Autostrada Ploiești – Buzău… Dar nu fizic, ci doar pe calculator, la nivelul unei machete interactive 3D. Proiecţia virtuală a drumului, de interes major pentru buzoieni, a fost postată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe Facebook, însoţită de o explicaţie din care reise că macheta îi va ajuta pe specialiști să ia deciziile privind exproprierile și rezolvarea problemelor de pe teren.

”Prestatorul, Consitrans S.R.L, a realizat modelarea interactiva 3D pentru Autostrada Ploiesti – Buzau.
Aceasta are ca scop prezentarea si vizualizarea solutiilor proiectate precum si asigurarea unui nivel ridicat al preciziei privind suprafata de teren necesară a fi expropriata, lucrările de artă proiectate, precum si solutiile de consolidare necesare.
În unele cazuri modelarea 3D poate conduce la clarificarea constructibilitătii solutiilor propuse, iar aceasta va fi utilizata in cadrul etapei de avizare a documentatiei aferente Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Ploiesti – Buzau”, precizează CNAIR.
Anunțul a fost primit cu suspiciune de internauți care s-au întrecut în comentarii, în mare parte ironice.

“Gata domle circulam pe asta 3D, peste cativa ani vom primi ochelari 3D de la dezvoltator ca sa fie totul frumos. Fiecare vine cu joystick-ul de acasă”

“Asa ceva este absolut incredibil. Nici nu ai cuvinte. In maxim 1 an ne plimbam 3D pe autostrazi oriunde. Suntem campioni la hartii, studii de fezabilitate si acum randari 3D. Nu va este rusine? Sa nu dai ordin de incepere pentru nimik si sa faci 3D autostrazi? Nu puteti sa cumparati si imprimanta 3D?”

“Nu cred că e pe bune, nu am văzut nici o mașină conducând pe contrasens”


”Trebuie macar sa acceptam ca am avansat de la autostrazi pe hartie la autostrazi 3D. E un pas inainte.”

Nici pe stradă, buzoienii nu se arată prea optimişti atunci când vine vorba de construcţia de autostrăzi.
Proiectul pare să aibă, totuşi sorţi de izbândă, fiind cel mai concret pas în realizarea autostrăzii ce va face legătura între Bucureşti şi Moldova. Tronsonul Ploiești – Buzău ar putea fi scos la licitație pentru construcție în luna mai şi ar trebui finalizat până în 2024. Ploiești-Buzău va fi astfel primul tronson din A7 Ploiești – Pașcani scos la licitație pentru construcție, după ce anul trecut a fost inaugurată secțiunea de 16 kilometri din A7, parte a Centurii Bacău. Şefa Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a declara la sfârşitul anului trecut într-un interviu pentru Hotnews că proiectul care interesează Buzăul este un exemplu de bună practică.
Subiectul a fost abordat şi de mediul politic. Liberalii buzoieni susţin că s-au implicat în demersurile pentru începerea lucrărilor.
Autostrada Ploieşti-Buzău va avea aproximativ 63 de kilometri. Conform planului, lucrarea ar putea fi deschisă la mijlocul acestui an şi va costa peste 12 milioane de lei. Acest tronson ar trebui finalizat până în 2024. Şoseaua va fi un sector din viitoarea autostradă A7, Ploieşti-Paşcani-Siret, care va lega Capitala de Moldova.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ