STAFILOCOCUL AURIU, ȘI ÎN MATERNITATEA BUZĂU

0
180

Stafilococul auriu a fost și în Maternitatea din Buzău. Bacteria a fost depistată în timpul unui control de rutină, efectuat în luna noiembrie. Atunci conducerea Spitalului Județean și Direcția de Sănătate Publică au efectuat o igienizare completă a saloanelor și, din fericire, niciun bebeluș și nicio pacientă nu au fost infestați cu stafilococul auriu.
După scandalul de la Maternitatea Giulești din Capitală, unde mai mulți bebeluși au fost infestați cu stafilococul auriu, în mediul virtual au apărut mai multe informații potrivit cărora conducerea Spitalului Județean Buzău ar ascunde prezența stafilococului auriu în secția de Neonatologie și astfel devin complici la îmbolnăvirea a zeci de noi născuți și a mămicilor, dar și a personalului din maternitate. Într-o conferință de presă susținută, miercuri, de managerul unității sanitare, Claudiu Damian și de medicul epidemiolog Carmen Scântei, au fost făcute o serie de precizări potrivit cărora datele prezentate în spațiul public pot fi interpretate eronat și pot produce panică în rândul populației.
Stafilococul auriu a fost descoperit în Maternitatea Buzău în luna noiembrie, în urma unui control periodic. Atunci analizele au arătat o încărcătură microbiană peste limită, motiv pentru care au fost dictate noi investigații. Acestea au indicat prezența bacteriei, în special în salonul de nou născuți. Direcția de Sănătate Publică a decis luarea unor măsuri de dezinfecție suplimentară.
Totodată au fost instituite unele reguli pentru personalul medical și pentru vizitatori. Mai ales că printre auzele care au condus la apariția stafilococului auriu în Maternitatea buzoiană sunt multiple. Bacteria a fost răspândită fie de personalul sanitar care nu respectă regulile de igienă la locul de muncă sau chiar de vizitatori.
Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza infecţii în diferite părţi ale corpului, inclusiv la nivelul pielii sau plămânilor. Acesta mai este numit şi „superbacteria”, deoarece nu mai răspunde la acţiunea multor antibiotice. Deşi infecţia cu stafilococ nu este severă, există şi situaţii, de exemplu în cazul pacienţilor imunodeficitari, când stafilococul auriu poate duce la deces.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ