Stana Dobrotă, viaţa la 102 ani

0
35

Sparge lemne cu toporul ca în tinereţe
Cea mai în vârstă femeie din comuna Lopătari a împlinit vârsta de 102 ani. Stana Dobrotă s-a născut în data de 17 Februarie 1922 într-o familie de oameni simplii de la ţară. A trecut prin al doilea război mondial şi a supravieţuit foametei din 1947, depăşind şi regimul comunist. Femeia a fost vizitată recent de primarul comunei iar momentele au fost filmate de Viorel Daniel Bănică, om al satului.
La 102 ani, Stana Dobrotă merge prin curte, ajutându-se de un baston. O doare un picior dar asta nu o împierdică să mai iasă la animale în curte. Ba chiar pune mâna pe topor şi mai sparge câte un lemn pentru foc.
Care este secretul longevităţii? Aerul de munte şi munca depusă de-a lungul vremii. Specialiştii Geoparcului Ţinutul Buzăului au şi o altă explicaţie. În Ținutul Buzăului, zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, se află o așa-numită „blue zone”, adică o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei.
Stilul de viaţă sănătos, încă profund legat de ritualurile agricole şi de tradiţii vechi, consumul de alimente curate cultivate în grădină, munca, postul, toate încununate de aerul curat de munte, sarea, relieful şi pădurile care înconjoară satele din Ţinutul Buzăului par că sunt cele care au contribuit la prelungirea vieţii oamenilor dincolo 100 de ani, o bornă nesperată în zilele de astăzi.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ