STAREA FONDULUI FORESTIER, ANALIZATĂ DE AUTORITĂŢI

0
239

Problema pădurilor din România este în continuare un subiect sensibil de abordat, mai ales din cauza tăierilor ilegale și exploatarea lemnului în cantități mari, lucru care are ecou asupra faunei, dar și a omului. Acest lucru a fost pus în discuție și la Buzău, în cadrul Colegiului Prefectural, unde prefectul județului, Carmen Ichim, a dispus mai multe măsuri în vederea identificării și verificării transportului de material lemnos în zonă dar și a agenților economici care realizează exploatare forestieră.
Conform unui bilanț realizat de Garda Forestieră, suprafața fondului forestier din județul Buzău este de 160 663 de hectare, adică aproximativ 27% din suprafața județului. Administrarea sau asigurarea serviciilor silvice, care includ obligatoriu și paza pădurii pentru întreg Fondul Forestier Național se realizează prin Ocoale Silvice. Fondul Forestier din Buzău este administrat de Regia Națională a Pădurii Romsilva prin Ocoale Silvice de Stat, 7 dintre acestea fiind în județul Buzău, iar 5 în zonele limitrofe. În prezent, sunt peste 13 000 de hectare de fond forestier pentru care nu se asigură serviciile silvice sau administrarea. Proprietățile sunt mici, iar cauzele acestor situaţii sunt proprietarii, care fie au decedat, fie nu au făcut demersurile necesare privind suprafețele pe care le au.
Acțiunea este în plină desfășurare și este prioritară pentru Garda Forestieră și Ocoalele Silvice. Deşi măsurile pentru protecția pădurilor sunt multiple, exploatarea lemnului continuă în ritm alert.
Din cele 160 663 de hectare pe raza județului Buzău, 67 793 de hectare sunt proprietate publică a statului, 90 288 de hectare sunt în proprietate privată a persoanelor fizice și juridice, iar 818 hectare sunt în proprietate publică a Unităților Administrativ Teritoriale și 1764 în proprietate privată a Unităților Administrativ Teritoriale.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ