STAȚIUNEA DE CERCETARE, FĂRĂ TEREN! Câmpurile agricole, în posesia Academiei Române

0
150

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Legumicolă din Buzău a rămas fără terenuri. În urma unui proces câstigat de Academia Română, toate terenurile care apartineau institutiei buzoiene au intrat în posesia acestui for. Practic, cele peste 130 de hectare pe care se cultivau legume unice în tară nu mai sunt la dispozitia Statiunii.
Situație strigătoare la cer la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Cele 136 de hectar care se mai aflau în proprietatea acesteia aparțin acum Academiei Române. Instituția buzoiană a pierdut sute de hectare de terenuri în ultimii ani, iar unele dintre ele chiar fac obiectul unor pocese în instanță. Cercetătorii abia mai aveau pe ce cultiva legumele unice în țară, dar chiar și așa o mână de oameni se străduiau an de an să aducă pe piață soiuri deosebite. Ba chiar anul trecut, datorită notorității de care se bucură legumele de la stațiunea buzoiană, instituția a reușit să își acopere cheltuielile din vânzările de semințe, răsaduri sau legumicole cultivate în serele și pe câmpurile Stațiunii. Însă, de curând, în urma unui proces al Acadmiei Române, statul a decis să fie despăgubită în natură, iar la schimb va primi terenurile pe care le mai deține acum Stațiunea de Cercetare din Buzău. Halucinant este faptul că directorul instituției a fost de acord să cedeze cele 136 de hectare de care mai dispunea Stațiunea în schimbul unui contract de comodat.
Explicațiile directorului Stațiunii sunt cel puțin ciudate. Acesta afirmă că a luat decizia de a da terenurile Academiei Române de teamă să nu le ia administrația locală, așa cum s-a întâmplat cu cele care fac acum obiectul cercetării în dosarul Orizont.
Până când Academia Română va intra în posesia terenurilor Stațiunii Legumicole este doar o chestiune de zile. În prezent, se așteaptă motivarea definitivă a instanței, apoi se va semna un contract de comodat pe durată nedeterminată, prin care Stațiunea poate folosi terenurile. Însă, în acest caz Academia are dreptul oricând de a evacua muncitorii Stațiunii sau de a folosi aceste hectare în alt scop.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ