Strugurel Matei a fost pus în libertate

0
70

Se redeschide procesul penal în cazul primului român închis pentru COVID
Strugurel Matei, primul român care a făcut închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor pentru că a fugit din spital pentru a nu se infecta cu COVID, a fost pus în libertate. Cazul a născut reacții dure din partea societății civile la adresa autorităților și a justiției ca urmare a faptului că tânărul cu dizabilități a fost condamnat cu executare. Eliberarea sa nu a venit în urma unei achitări ci ca urmare a reluării procesului penal.
Judecătoria Buzău a redeschis procesul penal care îl vizează pe Strugurel Matei, prima persoană ajunsă după gratii pentru zădărnicirea combaterii bolilor în România, un tânăr cu dizabilitate intelectuală, fost beneficiar al centrelor de plasament și pentru adulți cu dizabilități. Potrivit încheierii, instanța a admis…

JUDECĂTORIA BUZĂU

“…cererea de redeschidere a procesului penal formulată de petentul condamnat MATEI STRUGUREL…încarcerat în Penitenciarul Focşani, în executarea pedepsei de 1 an închisoare la care a fost condamnat …Dispune punerea în libertate a petentului condamnat…”
Redeschiderea procesului penal a condus la punerea în liberate a bărbatului.
În luna aprilie 2020, Matei Strugurel a fugit din spital unde a fost internat pentru că tușea puternic. Testul pentru COVID-9 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Bărbatul a fugit, însă, din spital de frică să nu ia Covid-19. Elliberarea lui Matei Strugurel este un gest firesc al justiției după o nedreptate, a declarat avocatul apărării, membru în cadrul Centrului de Resurse Juridice.
Potrivit Centrului de Resurse Juridice, în data de 19 aprilie 2020, Matei Strugurel a fost testat Covid dar a plecat din Spitalul Județean Buzău înainte de validarea testului negativ. A fost găsit ulterior în Gara Buzău și readus la spital punându-se în mișcare urmărirea penală. I se refuză dreptul la apărare, potrivit Centrului și apoi a fost încarcerat. Ulterior a fost găsit de un avocat din cadrul CRJ, Judecătoria Buzău desfiinând sentința de condamnare și redeschide judecata, în tot acest timp bărbatul stând închis în penitenciar într-o cameră cu alte 44 de persoane.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ