SURPRIZĂ NEPLĂCUTĂ, LA VERNEŞTI

0
612

Platforma de gunoi de grajd de la Verneşti este unică în ţară, dar nu în sensul bun. O spune ministrul Apelor şi Pădurilor care a vizitat marţi obiectivul, amenajat cu bani de la Banca Mondială. Oficialul guvernamental şi-a arătată nemulţumirea cu privire la faptul că platforma nu este funcţională, după mai bine de un an de la inaugurare şi a promis că va lua măsuri.
Aflat într-o vizită de lucru, în judeţul Buzău, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a mers la Verneşti pentru a vedea cum funcţionează platforma comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Demnitarul a aflat, cu uimire, că investiţia realizată din fonduri de la Banca Mondială şi oferită, la cheie autorităţii locale din Verneşti nu este folosită aproape deloc. Situaţia de la Verneşti este o premieră, a spus ministrul, care a dat exemplul altor judeţe unde astfel de obiective lucrează cu maximă eficienţă.
Circuitul ar fi trebuit să funcţioneze strună crede ministrul Deneş pentru că în cadrul proiectului există şi platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd, în gospodăriile fermerilor şi chiar utilaje care să le deservească. Ce se întâmplă cu aceste utilaje, în condiţiile în care platforma comunală este aproape goală? Este una dintre întrebările la care oficialul de la Bucureşti vrea să afle răspuns.
De aici, după o perioadă de compostare, fermierii ar fi urmat să preia îngrăşământul natural şi să-l folosească pe terenurile pe care le lucrează. În realitate acest lucru nu se întâmplă. Fostul primar, Daniel Năstase, actualmente administrator public al comunei Verneşti, se apără şi spune că fermierii din zonă nu sutnt interesaţi de gunoiul de grajd şi că preferă îngrăşămintele chimce pentru culturi.
Delcaraţia reprezentantului Primăriei Verneşti a fost încă o surpriză pentru ministrul Apelor şi Pădurilor.
Dată fiind situaţia găsită la faţa locului, la platforma de colectare şi depozitare a gunoiului de grajd de la Verneşti, ministrul Ioan Deneş a anunţat că, la Bucureşti, secretarul de stat, buzoianca Adriana Petcu, va coordona o analiză a tuturor aspectelor ce ţin de funcţionarea investiţiei.

Laurenţiu Marinov/Andrei Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ