TABLOURI, DONATE SPITALELOR

0
37

150 de tablouri, realizate de elevii Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” și de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” au fost donate către proiectul „Spitale Color”, urmând să coloreze holurile a opt unități medicale din țară. Pe lângă acestea, copii de la Școala „George Emil Palade” au donat încă 55 de tablouri care vor ajunge la Spitalul Județean de Urgență Buzău și încă aproximativ 40 către Spitalul de Boli Cronice Smeeni.
Nu cu mult timp în urmă, Spitalul Județean Buzău completa lista spitalelor din România înscrise în proiectul „Spitale Color”, alături de alte spitale, printre care Arad, Hunedoara, Aiud, Cluj, locuri care au devenit colorate datorită tablourilor pictate de copii sau de artiștii profesionști sau amatori dornici de a sprijini acest proiect.
Inițiativa a pornit din dorința de a schimba, măcar puțin, prin imagini și culori, starea de spirit, a pacienților care ajung la spital. Proiectul a pornit cu două spitale, din Aiud și din Cluj, ulterior extinzându-se la nivel național. Acesta a putut fi realizat prin prisma Denisei Radu, cea care a venit cu ideea acestui proiect și asta în urma unei vizite la spital unde a fost nevoită să aștepte cinci ore cu ochii în tavan pentru o consultație. Însă, văzând starea de spirit ce umplea camera de urgență, dar și faptul că spațiul era cumva dezolant și, din propriile stări, părea să completeze emoțiile de tristețe sau îngrijorare, a pus la punct bazele proiectului Spitale Color, în ideea de a colora spațiul de așteptare al unităților medicale din țară. Prima donație a venit din partea mamei soțului Denisei Radu – Mădălina Radu, un număr de 50 de tablouri, pictate din pasiune. Proiectul s-a extins rapid, încă de la început adunându-se 180 de tablouri din donații.
Inițiativa a fost primită cu entuziasm și la Buzău, unde la început au fost donate 19 tablouri. Managerul spitalului, Claudiu Damian, a sprijinit încă de la început proiectul demarat de Denisa Radu, astfel că acum, Spitalul Județean Buzău face parte din proiect, primele tablouri fiind deja expuse pe holurile unității medicale.
Iar acum, o altă donație impresionantă, cu un număr de 150 de tablouri vine către proiectul „Spitale Color”, tablouri realizate de elevii Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” și a celor de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”. Cea care a făcut posibil acest lucru este profesoara de Limba Română Veronica Bulf, alături de profesoarele de Educație Plastică Adina Stănescu și Alexandra Mihai, prin îndrumarea acordată elevilor. Tablourile au fost realizate în cadrul orelor de Educație Plastică.
Colectivele implicate în proiect au fost bucuroase și dornice să se implice, primind inițiativa cu entuziasm, lucrând atât în timpul orelor de Educație plastică, dar și în afara acestora. Pe lângă cele 150 de tablouri s-au mai donat pentru județul Buzău, 55 pentru Spitalul județean de Urgență Buzău și aproximativ încă 40 pentru Spitalul de Boli Cronice Smeeni.
Proiectul continuă să se extindă. Managerii de spitale din țară care doresc să înscrie unitățile medicale în proiect, beneficiază, astfel de tablouri donate de pictori amatori sau profesioniști. Copiii sau orice persoană care dorește să se implice sunt inivitați să se înscrie în proiect. De asemenea, orice lucrare de artă pe care artiștii sunt dispuși să o ofere pentru acest proiect, pentru a decora holurile și sălile de așteptare din spitale sunt încurajați să o facă. Apelul spre donații este și pentru cei care au cunoscuți pasionați de artă, spre informare. Pentru informații privind acest proiect, acestea se regăsesc în mediul online sub #spitalecolor.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ