TAXE ȘI IMPOZITE NESCHIMBATE

0
260

Pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal din luna decembrie 2018 a fost iniţiat proiectul de hotărâre care stabilește impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal 2019, la nivelul orașului Buzău. În expunerea de motive inițiatorul proiectului, primarul Constantin Toma, propune ca dările buzoienilor pentru anul viitor să fie menţinute la nivelul celor din anul 2018.
Propunerea privind menținerea taxelor și impozitelor locale la nivelul celor din 2018 ia în considerare necesităţile bugetare pentru realizarea investițiilor planificate în anul 2019, precum și comunicatul de presă primit de administrația locală de la Institutului Național de Statistică, prin care se precizează că ”preţurile de consum în luna octombrie 2018 comparativ cu luna octombrie 2017 au crescut cu 4,3%”. Pe de altă parte, întrucât există un număr important de imobile neîngrijite, este necesară implementarea unei politici care să determine proprietarii acestora să-și respecte obligațiile ce le revin, pentru întreținerea și îngrijirea clădirilor și a terenurilor aflate în proprietate.
Prin urmare, primarul Constantin Toma propune ca, în anul 2019, să se menţină majorarea impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite de pe raza municipiului Buzău, în funcție de punctajul obținut. Astfel:
• cu 300% – pentru clădirile cu stare tehnică satisfăcătoare și cu 500%, pentru cladirile cu stare tehnică nesatisfăcătoare.
• cu 300% – pentru punctajul procentual egal cu 50% și cu 500%, pentru punctajul procentual egal cu 100%, la terenul din intravilan
• cu 500% – începând cu al treilea an, la terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv.
De asemenea, pentru anul viitor, autoritățile locale sunt decise să păstreze acordarea bonificației de 10% pentru persoanele fizice și 5% pentru cele juridice, care își achită dările până la finalul lunii martie.
Pe subiectul legat de stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2019, va avea loc și o dezbatere publică, programată pe 7 decembrie, la sediul Primăriei Buzău.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ