Telefonul Copilului este un serviciu tot mai căutat. Reprezentantii Directiei de Asistentă Socială si Protectia Copilului primesc sute de sesizări care reclama abuzuri comise asupra copiilor. În urma anchetelor făcute de psihologi si specialisti, zeci de minori ajung în centre de plasament.
În primul trimestru al acestui an, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Buzău au ajuns aproape 150 de sesizări cu privire la minori abuzaţi emoţional sau neglijaţi de părinţi. După verificarea celor semnalate, pentru 30 de copii s-a instituit o măsură de protecţie specială, iar pentru ceilalţi copii au fost responsabilizaţi părinţii şi au rămas în monitorizarea primăriilor de domiciliu şi a DGASPC.
Prin mijloacele pe care le are la dispoziţie Protecţia Copilului Buzău, dar şi în colaborare cu primăriile, reprezentanţii instituţiei de protecţie socială încearcă să intervină şi să ajute cât mai multe astfel de familii şi cât mai mulţi copii abuzaţi. Sunt şi cazuri grave, în care se impune internarea rapidă a minorilor abuzaţi, în Centrul de primire în regim de urgenţă. Aici ajung copiii aflați în situaţie de risc. Imediat se face un plan de servicii, se ia legătura cu primăria de unde aparţine minorul, se cere o anchetă socială, se stă de vorbă cu copilul și se caută cât mai multe infromații pentru a cunoaşte care este situaţia acestuia, iar minorul intră într-un program de consiliere psihologică.
Majoritatea sesizărilor se referă la violenţă în familie, abuz fizic, abuz emoţional sau sexual şi cazuri de neglijare. Tot prin Telefonul Copilului ajung în atenția specialiștilor și minorii care au comis fapte penale, dar și fetele minore care sunt însărcinate sau care au născut. La Buzău, acest fenomen a cunoscut cifre în scădere în ultima perioadă. În primul trimestru al acestui an, 15 mame minore au ajuns în atenția DGASPC. În urma consilierii psihologice, 14 au fost reintegrate în mediul familial și doar un bebeluș a ajuns în sistemul de protecție.
Cei care au cunoştinţă de cazuri în care minorii sunt abuzaţi pot suna la numărul 0.800.800.203. Telefonul Copilului funcţionează non-stop.
DENISA IRIMIA