TELEFONUL NE PUNE ÎN PERICOL

0
25

Telefonul a devenit un accesoriu indispensabil pentru cei mai mulți dintre noi, însă fără să conștientizăm uneori ne pune în pericol. Atât de acaparați am devenit de dispozitivul electronic încât îl folosim chiar și atunci când ne aflăm la volanul mașinii. Specialiștii ne atrag atenția că în acele câteva secunde în care folosim mobilul în timp ce conducem ne riscăm viața. Ba mai mult, psihologii deja vorbesc despre o nouă boală legată de obsesia pentru telefon.
Telefonul mobil este un accesoriu obligatoriu pentru toți oamenii. Zilnic, ne petrecem câteva ore vorbind, citind sau urmărind rețele de socializare cu ajutorul dispozitivului eletronic. Pentru unii dintre noi, acest accesoriu, deja a devenit chiar periculos, mai ales în situațiile în care folosim mobilul în timp ce ne aflăm la volanul mașinii. Fără să conștientizăm, butonăm telefonul fără să mai fim atenți la trafic și, de cele mai multe ori, viețile noastre sau ale pasagerilor și ale celorlalți participanți la trafic sunt puse în pericol.
Nevoia tot mai mare de a a butona telefonul sau de a posta pe rețelele de socializare a devenit un fenomen în ultimii ani. Psihologii explică ce se întâmplă în mintea noastră atunci când folosim mobilul. Aceștia spun că la mijloc este vorba fie de frustrările pe care le avem, fie de o stimă de sine redusă sau nu ne cunoaștem adevăratele resurse personale. La aceste categorii, se mai adaugă și cea a persoanelor narcisiste, care simt nevoie să arate tuturor cât sunt de fabuloși în tot ceea ce fac și ajung să facă din viața personală un spectacol.
Dar psihologii trag un semnal de alarmă și spun că deja, la nivel mondial, se vorbește de o nouă boală legată de folosirea dispozitivelor electronice. Dependența de telefon a fost inclusă în categoria afecțiunilor mentale.
Psihologii spun totuși că putem depăși această obsesie singuri dacă ne analizăm mai bine și conștientizăm cine suntem și ce calități avem, fără să avem nevoie de vreo confirmare din partea prietenilor virtuali.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ