”TEMNIȚA TĂCERII”, ÎN PATRIMONIUL UNESCO

0
54

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat a fost propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a depus la Comitetul Patrimoniului Mondial de pe lângă UNESCO dosarul pentru includerea Temniței Tăcerii în lista mondială tocmai pentru a proteja valoarea sa excepțională. Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat a fost una dintre cele mai de temut temnițe ale României interbelice și comuniste.
Ministerul Culturii a publicat un proiect de hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare în vederea gestiunii, protecţiei şi monitorizării monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi în Lista indicativă a României pentru includerea acestora în Lista Patrimoniului Mondial şi a zonelor lor de protecţie. Ministerul Culturii a depus la Comitetul Patrimoniului Mondial de pe lângă UNESCO, dosarul pentru includerea mai multor monumente în Lista Patrimoniului Mondial în vederea protejării valorii universale excepționale. Pe lista indicativă pentru 2019 a monumentelor propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO se află și fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, una dintre temnițele cele mai de temut ale României interbelice și comuniste. În perioada 1955-1963 comandantul închisorii a fost Alexandru Vișinescu, condamnat ulterior pentru crime împotriva umanităţii.
Potrivit memoriilor lui Ion Diaconescu, comandantul Alexandru Vișinescu obișnuia să intre peste deținuți în celule, ca să îi arunce de pe paturi. Loviturile preferate ale lui Alexandru Vișinescu erau cele cu biciul. De asemenea, pedepsele cele mai grave erau aplicate personal de acesta. Închisoarea a fost desființată în anul 1963.
Alături de fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, pe lista propusă pentru patrimoniul UNESCO se află și alte 17 monumente din România, situri din vechile frontiere ale Imperiului Roman, foste închisori comuniste sau cule din Oltenia.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ