TEMPERATURILE MARI AFECTEAZĂ PLANTELE

0
59

Temperaturile prea mari pentru această perioadă se pot dovedi dezastroase pentru mai multe specii de plante. Pomii fructiferi nu vor înmuguri corespunzător, culturile din toamnă vor fi compromise, iar producția dată de acestea va fi scăzută.
La Buzău, în ultima săptămână din ianuarie temperaturile vor fi în creștere, vineri ajungând chiar și la 14 grade. Deși se anunță și precipitații, acestea nu sunt suficiente pentru seceta instalată deja.Vremea deosebit de caldă, fără zăpadă sau precipitații afectează ritmul biologic al plantelor. Ele ar putea ieși din starea vegetativă brusc, modificându-și astfel dezvoltarea corespunzătoare pentru restul anului.
Culturile înființate în toamnă vor suferi din cauza condițiilor meteorologice, astfel că producția va fi mai scăzută. Faptul că avem temperaturi ridicate, contribuie și la menținerea bolilor și a dăunătorilor, în special în sol sau pe resturile vegetale.
Deși schimbările climatice au fost anunțate de specialiști de ani de zile, ele nu au fost luate în serios de autorități pentru a atenua efectul negativ asupra vegetației. Din punct de vedere meteorologic, un an nu mai seamănă cu altul, condițiile climatice modificându-se. Pentru adaptarea la noile condiții, în legumicultură și nu numai, o soluție ar fi refacerea tehnologiilor de cultură.
Vremea caldă aduce și unele avanaje, mai ales pentru cei care cultivă legume în spații protejate: în sere și solarii. Astfel producătorii se pot bucura de legume proaspete, dar și de o economie, fiind cheltuiți mai puțini bani pentru încălzirea acestora.

Andreea Zaleschi/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ