Aleșii locali au fost solicitați luni, la ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, să acorde avizul de oportunitate proiectului propus de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei construirii unui ansamblu rezidențial de locuințe, pe un teren în suprafață de 7,2 hectare care aparține bisericii. Terenul în cauză este situat în zona din spatele hipermarketului Kaufland și a Bisericii Sfântul Ștefan, de-a lungul străzii Frăsinet, se află în proprietatea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, până nu demult, dat în folosința Stațiunii de Cercetări Legumicole Buzău. Această propunere nu a fost însă văzută cu ochi buni, de către aleșii locali ai opoziției.
La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma le-a explicat consilierilor locali, că nu poate da un aviz negativ unui astfel de proiect, în condițiile în care, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei deține toate documentele privind această suprafață de teren.
La câteva zile după ce Consiliul Local Municipal și-a dat avizul de oportunitate pentru dezvoltarea proiectului imobiliar pe suprafața de 7,2 hectare care aparține bisericii, Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că, pe vremea comunismului, i-a fost luată o suprafață de 30 de hectare de teren agricol. Totodată a adăugat că, de terenul respectiv s-a folosit Stațiunea de Cercetare Legumicolă până la momentul în care, pe cale judecătorească, Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei și-a recuperat dreptul de proprietate pe mai puțin de o treime din terenul care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist.
Potrivit preotului Ioan Șolea, terenul în cauză, a fost introdus de Primăria Buzău, în intravilanul municipiului, la categoria „curs construcții”, în 2015. Acest lucru a obligat astfel Arhiepiscopia ca, în cazul în care dorește să păstreze terenul respectiv, să îl folosească doar pentru a ridicarea unor construcții.
În aceste condiții, Arhiepiscopia, printr-o firmă de proiectare din Iași, a realizat un Plan Urbanistic Zonal, pe suprafața deținută. În momentul în care acesta va fi aprobat, atunci se va face separarea de teren. Astfel, în partea din față, Arhiepiscopia va dezvolta două centre, urmând ca partea din spate să fie vândută unei firme care va dori să ridice acolo construcții.
Cele două centre ale Arhiepiscopiei vor funcționa la parterul a două clădiri P+4, ce vor fi ridicate pe partea din față a suprafeței de teren, urmând ca fiecare etaj să fie compartimentat în spații de locuit. Aceste apartamente vor fi mai apoi închiriate pentru a asigura sursa financiară necesară funcționării celor două centre. De cealaltă parte, conducerea Stațiunii de Cercetări Legumicole Experimentală Buzău consideră că activitatea de cercetare va fi afectată ca urmare a acestei situații.
Mai mult decât atât, conducerea Stațiunii susține că blocurile ce vor fi construite vor face umbră, ceea ce va afecta desfășurarea activității de cercetare.
În cadrul ședinței CLM, primarul Constantin Toma a explicat faptul că, pentru a stopa acest scandal, a oferit o alternativă Stațiunii, în sensul să accepte să cedeze Primăriei terenul aflat lângă cel al Arhiepiscopiei și să primească la schimb o suprafață similară la marginea orașului, lângă Pepiniera Urbis Serv. Oferta sa pare să nu fie însă, pe placul conducerii Stațiunii de Cercetări Legumicole Experimentală.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău are aproape 60 de angajați, deși până în 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetători. Mai mult decât atât, stațiunea nu primește bani de la bugetul de stat, aceasta autofinanțându-se prin vânzarea legumelor, semințelor și a răsadurilor.(Dana Sin)