TINERI BOLNAVI DE INIMĂ

0
176

Tot mai mulți tineri suferă de boli cardiace. Decesele provocate de afecțiunile cardiovasculare sunt de trei ori mai mari decât cele provocate de cancer, iar mii de oameni suferă de hierptensiune fără să știe acest lucru. Și la Spitalul Județean din Buzău ajung tot mai mulți bolnavi de inimă, iar medicii fac față cu greu solicitărilor.
La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește. În secția de Urgențe a Spitalului Județean Buzău ajung zilnic 4-5 pacienți cu infarct. Această afecțiune nu mai e o excepţie la oamenii de 25-35 de ani. Potrivit ultimelor date statistice din 2017, numai în municipiul Buzău, peste 400 de persoane au murit din cauza bolilor ale inimii. Se vorbeşte foarte mult despre creşterea incidenţei hipertensiunii arteriale la tineri, de o rată mai mare a infarctului miocardic în decada a treia şi a patra de viaţă. Acest lucru este de altfel prezent și în rândul buzoienilor, mai ales că unul dintre factorii ce declanșează, în timp, diferite boli cardiace este stilul de viață modern și stresant de care au parte în ultimii ani. Grav este că unii dintre tineri suferă de afecțiuni severe, fiind nevoie transferarea acestora către spitalele din Capitală pentru a fi salvați.
Îngrijorător este că tot mai multe persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani ajung la spital cu infarct. Medicii spun că această situaţie se poate explica prin consumul de ţigări sau chiar de substanţe narcotice la vârste mici, dar şi prin obiceiurile alimentare nesănătoase, prin consumul în exces al preparatelor de tip fast-food, care conduce rapid la creşterea grăsimilor sanguine, dar și prin lipsa de mișcare.
Infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, este o afecțiune care se produce în momentul în care mușchiul inimii nu este irigat corespunzător. Simptomele infarctului miocardic sunt durerea toracică prelungită și intensă, care, în unele cazuri, se extinde către umărul stâng și braț, către spate și, uneori, către dinți și mandibulă. Durerea este, în general, însoțită de greutate în respiraţie, pierderea stării de conștiență, grețuri și vărsături, transpirații sau crize frecvente de angină pectorală, care nu se datorează efortului fizic. Senzația de presiune în piept este simptomul cel mai frecvent.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ