Tîrgurile din judeţ, bombe biologice cu ceas! Direcţia Sanitară a împărţit amenzi şi ameninţă cu închiderea

0
55

Alimente alterate si depozitate in spatii insalubre, acestea sunt doar cateva dintre neregulile depistate de inspectorii Directiei Sanitar Veterinare în urma controalelor desfasurate in ultimele luni. Verificarile vor continua si in perioada urmatoare mai ales in pietele, targurile si oboarele din judet. Inspectorii de control spun ca o parte dintre comercianti nu au autorizatie sanitară si reprezintă adevărate pericole pentru consumatori.
Buzoienii nu trebuie să se mai teamă de alimente expirate. Sunt din ce în ce mai rare pe rafturi, garantează autorităţile şi doar accidental se mai poate ivi cîte un caz. Consumatorii trebuie să se îngrijoreze, mai nou, de alimente aflate în termenul de valabilitate, dar stricate. Consumul lor poate conduce la seriose probleme de sănătate. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare au depistat zeci de cazuri în care agenţii economici nu s-au preocupat de asigurarea condiţiilor necesare astfel încît alimentele să nu se deprecieze. De aici şi problemele. În ciuda faptului că pe etichete alimentele se aflau în termenul de valabilitate, pentru că au fost păstrate la temperaturi ridicate, s-au stricat dar au fost puse la vînzare. Au fost aplicate amenzi în nenumărate cazuri.
Depozitarea alimentelor în spaţii insalubre sau care nu asigură temperatura optimă de păstrare conduce la deprecierea produselor. Deşi pot fi în termenul de valabilitate, produsele nu mai sunt bune de consumat, atraga atenţia specialiştii. Controalele în magazine şi hypermarketuri vor continua paralel cu o nouă tematică de sezon. Inspectorii au demarat verificări în tîrgurile şi oboarele de pe întreg cuprinsul judeţului. Au fost deja descoperite cîteva tîrguri care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Ce înseamnă acest lucru? Tîrgurile nu au angajat un medic veterinar care să verifice din punct de vedere sanitar animalele expuse la vînzare, o parte dintre spaţii nu au sursă de apă şi de aici pot apărea o suită de probleme. Cele mai grave sunt desigur cele care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
În situaţii similare se mai află tîrgurile din Ruşeţu, Lopătari, Berca, Pîrscov sau Pietroasele. DSV ameninţă cu sancţiuni şi închiderea în cazul în care primăriile nu-şi autorizează spaţiile comerciale întrucît sunt un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ