Toate pădurile vor fi păzite! 10% din fondul forestier județean…la mâna hoților de lemne

0
111

În jur de 16 mii de hectare de pădure din judetul Buzau sunt în acest moment nepăzite. Ministerul Apelor si Pădurilor prin Romsilva si Garda Forestieră au demarat o actiune de identificare la nivel national a pădurilor nepăzite si asigurarea lor prin servicii silvice specializate. Pentru proprietarii care detin suprafete mai mici de 30 hectare, paza va fi asigurată gratuit. Măsura a fost luată in contextul înmultirii delictelor silvice dar si ca urmare a faptului că o bună parte dintre micii proprietari de paduri nu dispun de resurse financiare care să le permită angajarea personalului specializat care sa asigure protectia pădurilor.
Ministerul Apelor și Pădurilor a început demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure nepăzite din România, indiferent de forma de proprietate. Aproape zilnic aceste suprafețe nepăzite sunt in vizorul hoților. Motivele pentru care pădurile nu sunt păzite au la bază litigiile din instanțe între proprietari, necunoașterea clară a suprafețelor și lipsa banilor necesari contractării unui serviciu de protecție. Prin actualul ordin pentru pădurile cu o suprafață mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază sunt suportate de la bugetul de stat și vor fi plătite direct ocolului silvic care prestează serviciile. Această prevedere se regăsea și în vechea formă a Codului Silvic, însă era aplicata doar pentru pădurile cu proprietari cunoscuti. Noua formă a Codului permite asigurarea serviciilor de pază și pentru pădurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit încă succesiunea. De identificarea suprafețelor nepăzite și încheierea contractelor se vor ocupa Garda Forestieră și Direcția Silvică Buzău.
Potrivit Directiei Silvice, fondul forestier județean, este compus dintr-o suprafață de aproximativ 162.000 de hectare din care 68.000 aflate în proprietatea statului iar restul este deținută de privați.În statistica Gărzii Forestiere Buzău figureaza în jur de 16.000 de hectare de pădure nepăzite pentru care instituția va trebui să facă demersuri pentru a fi asigurate. Deja există proprietari de pădure cu suprafețe de sub 30 de hectare care au notificat Romsilva pentru a li se asigura paza în mod gratuit.
În plus, conform ordinului intrat în vigoare,recent devine obligatorie preluarea în pază și a suprafețelor mai mari de 30 de hectare, care nu au contracte de servicii silvice încheiate. Aceste suprafețe vor fi preluate în pază automat de către ocoalele silvice dar nu în mod gratuit întrucît contravaloarea serviciilor va fi facturată către proprietar.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ