Toma: „Nu putem face nimic pentru blocurile cu bulină”! Viziunea experților împotriva cutremurelor

0
243

Cutremurul inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, in noaptea de vineri spre sambata cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter a pus pe ganduri autoritatile din Buzau. Cert este ca 44 de clădiri din municipiul Buzău riscă să se prăbușească în urma unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6.5 – 7 grade si nimeni nu poate face nimic. Este declaratia facuta azi de primarul Constantin Toma care a cerut parerea inginerului Viorel Constantinescu, unul dintre cei mai bunii specialiști din domeniul construcțiilor din Buzau.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, buzoienii au fost treziți din somn de un seism cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter. Cutremurul, atipic și pentru seismologi, a stârnit groază printre oameni, mai ales în rândul celor care locuiesc în blocurile cu risc seismic ridicat, din municipiul Buzău. După câteva consultări pe care primarul Constantin Toma le-a avut cu specialiștii din domeniul construcțiilor, s-a ajuns la concluzia că trebuie întrerpinse câteva măsuri pentru a evita un dezastru în cazul unui cutremur puternic. Edilul orașului le-a dezvăluit astăzi jurnaliștilor, într-o întâlnire organizată pe platoul din centrul orașului, în vecinătatea blocurilor cu bulină roșie, viziunea sa asupra acțiunilor pe care administrația publică trebuie să le întreprindă în acest sens.
Primarul municipiului Buzău a precizat că statul nu a sprijinit financiar consolidarea clădirilor cu risc seismic, iar cei mai mulți dintre proprietari nu dispun de bani pentru reparaţii. Constantin Toma a explicat că se vor face demersuri la Guvern şi la Uniunea Europeană în vederea accesării de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Buzău.
Specialiştii din domeniul construcţiilor spun însă că buzoienii nu au mari motive de îngrijorare întrucât clădirile cu risc seismic s-ar putea prăbuşi, nu după un cutremur, ci după mai multe mişcări seismice de intensitate mare. Singurele care sunt ceva mai senibile ar fi clădirile din centrul orașului, cu magazine la parter fiidncă nu au o bază cu structură de rezistenţă solidă.
Prin urmare, soluția cea mai simplă ar fi construcția unor pereți de rezistență în interiorul spațiilor comerciale.
Pe site-ul Primăriei există o listă întocmită în anul 2005 care cuprinde nu mai puțin de 44 de clădiri care prezintă risc seismic. 18 se află pe strada Cuza Vodă, câte una pe Griviței, Piața Teatrului, Colonel Buzoianu, Micro XIV, două pe Independenței și nouă clădiri în cartierul Obor. De asemenea un imobil cu risc seismic ridicat este localizat în cartierul Micro V, două blocuri pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, cinci în zona centrală și câte o clădire pe străzile Transilvaniei, Parâng și Penteleu.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ