TRADIŢIA DRĂGĂICII, ÎNTRERUPTĂ DE PANDEMIE

0
31

Pandemia de coronavirus ce a determinat luarea unor măsuri fără precedent de distanţare socială a anulat atât evenimentele private, programate cu mult timp înainte, dar şi pe cele publice, multe dintre ele cu tradiţie îndelungată. Drăgaica este una dintre sărbătorile cu o istorie seculară a cărei continuitate a fost întreruptă în această vară.
Târgul Drăgăicii, locul de la marginea Buzăului, care anii trecuţi era, în această perioadă cel mai animat din întreg oraşul, este acum pustiu. Tradiţia istoricei serbări buzoiene a fost întreruptă anul acesta de pandemia de coronavirus. Nu este pentru prima dată de-a lungul existenţei Drăgăcii, când târgul a fost oprit de autorităţile vremii din cauza bolilor. Publicistul Viorel Frâncu, autor al volumului „Drăgaica, târgul dintre ţări”, este unul dintre buzoienii care cunoaşte în detaliu istoria serbării, despre care a studiat şi s-a documentat îndelung. Despre o situaţie, cumva asemănătoare celei de acum, când Drăgaica nu a putu fi organizată, scrie Viorel Frâncu într-un articol pe care l-a intitulat „Târgul „Drăgaica”, de la ciuma bubonică la coronavirus”.
„Pentru prezervarea sănătăţii publice, Vodă Caragea hotărăşte, în iunie 1813, închiderea tuturor bâlciurilor din Ţara Românească. Anul următor, cu excepţia câtorva târguri, care încep să funcţioneze în afara satului sau a oraşului, rămân închise bâlciurile mari de la Drăgaica (Buzău), Slobozia şi Mizil, pentru că erau vizitate de negustori din sudul Dunării, din regiuni infestate. Ciuma va reizbucni şi în anii 1814, 1816 şi 1818, târgul Drăgaica fiind oprit a mai funcţiona.”
Autorul îşi exprimă optimismul privind viitorul Drăgăicii.
“Vremea a trecut şi epidemiile de ciumă au fost eradicate, însă în locul acestora, în plin secol XXI, au venit altele, ce se numesc gripă aviară, pestă porcină şi, mai nou, coronavirus. Vor trece şi aceste epidemii-pandemii şi târgul Drăgaica va trebuie să-şi continuie istoria şi tradiţia”.
Tîrgul Drăgaica este organizat, anual, în mod obişnuit, în perioada 9-24 iunie, fiind cel mai vechi târg din zona Munteniei. Dacă la început, Drăgaica a fost sărbătorită ca rit desprins din vechile culte agrare, pe parcursul timpului, sensul magic al acesteia s-a diluat, partea de comerţ, la care se adaugă cea de agrement, capătă pondere, fiind determinantă, în final.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ