Evenimentele dedicate Micii Uniri au debutat in zorii zilei. Angajații căilor ferate au sărbătorit 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza prin punerea la dispoziția călătorilor a unui tren remorcat de o locomotivă tricoloră. Ruta nu a fost aleasă la întîmplare. Pentru a marca momentul asa cum se cuvine, CFR a unit simbolic Moldova de Țara Românească printr-un traseu care a avut punctual de plecare din București iar destinația finala- Iași, apoi retur. Trenul Unirii asa cum a fost numit a oprit si in gara din Buzau, unde a fost asteptat de multi buzoieni.
Au trecut 158 de ani din momentul în care Alexandru Ioan Cuza a reușit Unirea Principatelor Române, primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român. Pentru a marca evenimentul, CFR Călători a numit simbolic, pentru o zi, garnitura Inter Regio 10661, Trenul Unirii. Acesta a fost remorcat de o locomotivă Tricoloră și a plecat la ora 05:50 din București Gara de Nord către Iași. La Buzău, trenul a ajuns la ora 07.32 și a staționat pentru cîteva minute la linia I. O parte dintre buzoieni s-au trezit dimineață pentru a întîmpina locomotiva în stația CFR iar alții și-au cumpărat bilet pentru o experiență de neuitat pînă la Iași. La case călătorii au primiti cîte un simbol tricolor atașat de bilet, semn al unirii românilor.
Trenul Unirii a avut ca pasageri speciali un grup de bicicliști care au dus la Iași mesajul unirii. De asemenea au consemnat faptul că trenul, un mijloc de transport prietenos cu mediul la fel ca bicicleta, face ca distanța dintre oameni și locuri să dispară.
Trenul a fost format din patru garnituri, una tip restaurant iar un bilet întreg la clasa a II a din Buzău a costat 75 de lei. Cei mai cu dare de mînă, au platit pentru o excursie la clasa I cu loc rezervat, nu mai puțin de 107 lei. Pană la Iași trenul a avut de parcurs aproape 5 ore.
Locomotiva Tricoloră care a tractat Trenul Unirii s-a întors tot astăzi cu plecare din Iași la ora 16:50 și sosire în Bucureşti Nord la ora 23:00.
Florin Zafiu