Trofeul Dumitru Dan la Muzeul Județean

0
34

O gală pentru o poveste de mii de km
Muzeul Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Penteleu, a organiza în weekend decernarea premiilor Trofeului Dumitru Dan, ediția a III-a. Evenimentul a fost dedicat primului globe-trotter român, Dumitru Dan, buzoianul care a mers pe jos peste 100.000 de km de jur împrejurul lumii în opinci, promovând tradițiile românești.
Dumitru Dan este printre primii români care au dus tradițiile și cultura locală de jur împrejurul lumii. În data de 1 aprilie 1910, buzoianul alături de alți trei prieteni și câinele Harap au plecat din Capitală într-o călătorie de peste 100.000 de kilometri pe jos, în opinci. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. Este singurul care a reușit să termine în viață cursa care a fost înscrisă în Cartea Recordurilor. Muzeul Județean a organizat cea de-a treia gală de decernare a unor premii pentru sportivii care au dus mai departe tradițiile românești întocmai ca globe-trotterul Dumitru Dan. Inițiat în anul 2019 la propunerea ciclistului Cristi Mănăilă, evenimentul a reunit, pe parcursul a trei ediții, numeroși sportivi din diverse zone ale țării.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Buzău a încurajat autoritățile să promoveze astfel de proiecte care aduc în prim plan personalități care au contribuit la provovarea tradițiilor locale.
Premiile au fost acordate de către o comisie din cadrul Muzeului Județean Buzău.
Povestea lui Dumitru Dan a generat și un film care a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sibiu.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ