TROVANȚII DE LA ULMET, COPIII PĂMÂNTULUI

0
503

Munții Buzăului ascund adevărate comori de mii de ani . De la apa sărată din staţiunea Sărata Monteoru până la formele inedite ale unor pietre, ascunse în pădurile din satele muntene. Descoperiți în anii optzeci de către profesorul Ilie Mândricel, trovanții de la Ulmet se găsesc în Munții Buzăului, în comuna Bozioru, la aproxinativ patruzeci de minute de mers cu mașina din orașul Buăzău. Un spectacol al naturii ce s-a format în urmă cu 10-20 milioane de ani pe fundul Marii Sarmatice.
Pietrele vii, sau „Babele de la Ulmet” sunt microforme de relief caractestice prin depozitarea de nisip și straficații de gresii cimentate și modelate, în timp, de natură în mii de ani. Trovanții sunt formați numai din cochilii de melci și de scoici, spun specialiștii.
Aceștia se găsesc în comuna Bozioru, de unde în doar un kilometru de mers se ajunge în satul Ulmet. De aici se traversează la pas satul de munte, iar indicatoarele direcționează vizitatorii spre “Babele de la Ulmet”. O liniște deplină înconjoară totul, numai sunetul cumpenei de la fantână ce întâmpină la intrarea în poiană, și un nechezat de cal ce paşte iarba crudă, se aud ca un ecou. Înainte de a ajunge la trovanți se ajunge în poiana Valea cu Trestie. Aici, Primăria a amenajat mici căsuţe din lemn , unde vizitatorii se pot adăposti de ploaie. Prima formă de trovant, întâmpină deja călătorul.
Pentru a face mai accesibil urcuşul prin pădure spre Trovanți, au fost construite prin inima pădurii, scări din lemn. Odată ce se ajunge pe platoul cu pietrele magice, vizitatorii sunt întâmpinați de “Babele de la Ulmet”. Numele lor este pus de profesorul Ilie Mândricel, după cele din Munții Bucegi.
Există multe mituri pe marginea acestor pietre formate de cel mai desăvârșit artist, natura. Localnicii consideră că emană o energie pozitivă, fiecare casă are la poartă câte una, însă nu e bine să fie spartă, acest lucru aducând ghinion gospodăriei respective. Forma lor de farfurie zburătoare poate duce la extratereștri , spun specialiștii în domeniu, însă nicio dovadă nu ieșit la suprafață, până acum.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ