Turismul s-a oprit în loc. Greu de imaginat acum aproape două luni, dar pandemia de coronavirusul a blocat industria din turism. Întreaga industrie trece prin momente deosebit de grele, fiind unul dintre cele mai afectate sectoare. Există, însă şi întreprinzători care au găsit soluţii salvatoare pentru afacerile lor.
Este liniște, liniște totală. O liniște care dă fiori reci și antreprenorilor din turism, ce cu greu fac față avalanșei de cereri de anulări de vacanţe și rambursare a sumelor plătite. La Buzău situația este la fel de dramatică, pensiunile, localurile și restaurantele au pus lacăt. Există, însă și oameni ambițioși, care nu s-au lăsat doborâți de vremurile grele. Înființată în urmă cu opt ani, cu investiții mari și riscuri asumate, în Cândeşti, o localitate care nu dispune de prea mult potențial turistic, această pensiune a devenit în timp o afacere de familie profitabilă. Inițial aici a fost o microfermă, din dorința de a mânca sănătos, apoi a venit ideea de a ridica o clădire pentru a putea caza prietenii. În timp, totul s-a transformat într-o pensine elegantă recunoscută pentru calitatea serviciilor, cât și a produselor naturale, fabricate în propria ogradă. Pandemia i-a luat prin surpridere pe proprietari, iar a doua zi după decretarea stării de urgență, au fost fost nevoiţi să elibereze camerele în care erau cazate persoane. De asemenea, nouă din cei zece angajați au intrat în șomaj tehnic .
O modalitate de supraviețuire a businessului în vremuri incerte este livrarea la domiciliu. Așadar, după un consiliu de familie, s-a luat hotărârea de a se reorienta. Zilnic, fiul lui se ocupă de primirea comezilor și livrarea către clienţi.
De la cozonacul tradiţional, până la o felie de pizza, toate ingredientele provin din microferma pensiunii. Cu metode tradiționale de preparare şi rețete păstrate de la bunici, produsele de aici sunt foarte căutate, iar livrările merg strună.
Acestă soluție s-a dovedit a fi colacul de salvare în aceste vremuri vitrege, dar se pune problema contractelor încheiate pentru închirierea spațiului în cazul evenimentelor private. Peste 85% din evenimente, s-au anulat anul acesta, iar proprietarul pensiunii este nevoit să returneze avansul primit. Banii au fost deja utilizaţi, în mare parte, pentru plata altor servicii, a salariilor, a utilităților.
La 14 mai va expira termenul stării de urgenţă. După această dată, este de aşteptat ca regulile să fie schimbate şi, posibil uşor relaxate.
Chiar dacă este greu, acestă pensiune este un exemplu că se poate supravieţui, cu ambiție și determinare. Marius Rusu reușește să învingă efectele economice ale pandemiei cu optimism și speranța că, la vară curtea pensiunii va fi plină de turişti.
Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea