UN AN, DE LA PRIMUL CAZ DE COVID 19, LA BUZĂU

0
33

O femeie a devenit oficial, pe 9 martie, primul pacient infectat

9 martie 2020 însemnă pentru jundețul Buzău ziua în care a început calvarul pandemiei de coronavirus. Mai exact, acum fix un an, autoritățile anunțau că o femeie de 73 de ani, internată în Spitalul Județean, venită din Italia, era infectată cu COVID-19. De atunci, viața tuturor s-a schimbat total, de nivelul populaţiei la activitatea instituțiilor. Focare în cămine de bătrâni, școli închise, distanțare socială, purtarea obligatorie a măștii, cadre medicale depășite de situație și epuizate.
Așa a început coșmarul pandemiei de Covid-19 la Buzău. O femeie a sunat la 112 pentru a anunţa că are febră şi vărsături. A fost adusă din comuna Pârscov şi introdusă într-un modul amplasat în curtea Spitalului Judeţean, special amenajat pentru izolarea persoanelor suspecte de infectare cu noul coronavirus. Femeia se întorsese în 2 martie din Rimini, Italia, dată la care oraşul italian nu era zonă galbenă cu risc de infectare cu coronavirus .
Cadrele medicale au fost cele mai solicitate în tot acest timp. Oboseala și epuizarea și-au pus amprenta pe chipurile lor. Multe secții ale Spitalului Județean au fost depășite numeric de bolnavii internați.
Și personalul de pe ambulanță și – a riscat mult sănătatea şi chiar viaţa. Transportul pacienților infectați cu virusul reprezenta un pericol permanent.
Însă, cea mai solicitată unitate din sistemul medical a fost Direcția de Sănătate Publică . Aici, angajații instituției au lucrat la foc automat 24 de ore din 24, iar mulți au fost nevoiți să se retragă din activitate .
Crucea Roșie a fost alături de autorități tot timpul . Campaniile de informare cu privire la protecția împotriva virusului și materialele sanitare împărțite în tot județul au fost foarte tot timpul, nine primite.
Și pentru pompierii buzoieni din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ultimul an a avut un impact major asupra activității de zi cu zi. Încă de la începutul pandemiei la nivelul instituției a fost activat centrul județean de conducere si coordonate a situației în care pompierii împreună reprezentanţi ai altor structuri au desfășurat continuu servicii de informare în folosul cetățeanului. Iar Inspectoratul de Poliție Buzău a desfășurat zilnic acțiuni de preventie.
La un an de la apariţia oficială a primului caz, numărul persoanelor confirmate pozitiv de Direcția de Sănătate Publică Buzău a ajuns la aproape zece mii, iar 270 de bolnavi au pierdut lupta cu virusul. Azi, conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în județul Buzău au fost confirmate 29 cazuri noi de infectare. Pacienții au vârste intre 4 luni și 85 de ani. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării noastre a fost anunțat la 26 februarie 2020, iar de atunci autoritățile și medicii se luptă pentru a ține pandemia sub control. Momentan, peste 20.000 de români și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. Infecția cu virusul SARS COV-2 a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ