Un gest pentru minunea din Parcul Crâng

0
22

Hrană și adăpost pentru păsările sălbatice
Un gest mic poate însemna enorm atunci când îți propui să oferi continuitate unei minuni care se întâmplă de câțiva ani sub ochii noștri. Ca un paradox, pădurea din Parcul Crâng, care trece printr-un moment sensibil ascunde comori pe care puțini dintre noi le cunosc sau le-au văzut vreodată. Cele mai vizibile sunt familiile de rațe sălbatice care an de an ne bucură privirile dar de fiecare dată în anotimpul rece rămân fără un adăpost propice. Unele dintre ele mor, altele fug cum au făcut-o și de această dată. O mână de oameni, colegul nostru și câțiva pompieri, au încercat să le amenajeze un adăpost astfel încât atunci când se vor întoarce, să găsească atât hrană cât și un loc mai cald. Pentru ca totul să se întâmple în deplină siguranță a fost solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău care a răspuns cu bunavoință așa cum a făcut-o de fiecare dată.
Câțiva baloți de paie achiziționați au fost de ajuns pentru ca atunci când se vor întoarce, păsările sălbatice să găsească un loc mult mai primitor și mai călduros.
Mâncarea reprezintă o mare problemă pentru rațele sălbatice. Chiar și în perioadele mai calde, este greu de procurat iar pâinea pe care buzoienii le-o oferă, nu este atât de hrănitoare precum cerealele.
Recent, în urma unei sesizări, pompierii au reușit să salveze o lebădă care a rămas captivă în gheață, în Parcul Tineretului din municipiul Buzău. La propunerea prefectului județului Buzău, o echipă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost mobilizată cu o ambarcațiune pentru a încerca să salveze pasărea sălbatică. După cateva zeci de minute, pompierii buzoieni au reușit să spargă gheața și să o aduca la mal, nu înainte însă de a face și câteva poze.
În ultima perioadă temperaturile au scăzut brusc, fiind înregistrate valori negative atât ziua cât și pe timp de noapte. Pentru că s-au obișnuit cu ierni mai blânde, păsările salbatice nu au mai plecat fiind surprinse de valul de frig.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ