UN PAS ÎNAINTE, ALȚI DOI ÎNAPOI

0
58

Se plâng de lipsa forței de muncă, însă nu vor să califice meseriași. Vorbim despre patronii din Buzău care au posibilitatea să acceseze un program prin care să califice ucenici în diferite meserii căutate pe piața muncii, însă nu o fac de teamă că proaspeții meseriași vor lua calea străinătății. În plus, pentru efortul lor, agenții economici primesc și subvenții lunare. Însă chiar și așa, la Buzău, nu a fost depusă nicio solicitare.

Angajatorii care încadrează ucenici primesc, la cerere, pe toată perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, pe o perioadă cuprinsă între unu și trei ani. Însă în ciuda acestui beneficiu, agenții economici buzoieni nu s-au înghesuit să acceseze programul derulat prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă.

Pentru reprezentanții AJOFM este de neînțeles situația, deoarece zilnic, angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, în special cea calificată. Acest program le dă posibilitatea să își formeze angajați pentru tehnologia pe care o folosesc, fără să impună limită de vârstă, însă de 3 luni nu s-a înregistrat nicio cerere.

După mai multe discuții purtate cu angajatorii buzoieni, reprezentanții AJOFM  au aflat și care sunt motivele pentru care aceștia nu vor să califice ucenici. Cei mai mulți se tem că, după finalizarea stagiului de pregătire, meseriașii vor pleca să muncească în străinătate.

Pentru a beneficia de un contract de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să treacă mai întâi pe la Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă, unde vor fi înregistraţi, la cerere, într-o bază de date în care sunt evidenţiate persoanele interesate de ucenicie. În funcţie de meseria pe care acestea vor s-o deprindă, ucenicia poate dura între 12 luni şi 36 de luni. De menţionat că există doar limită inferioară de vârstă – 16 ani.(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ