Unde sunt tabletele? 75.000 lei s-au dus pe Apa Sâmbetei

0
129

Tabletele cu internet 3G cumpărate din bugetul Primăriei Buzău pentru consilierii locali municipali, la scurt timp după alegerile locale din 2012, au dispărut. Lipsa acestora a fost sesizată de alesii locali în momentul în care secretarul general al Primăriei nu le-a pus la dispozitie un raport spre analiză. Vechii consilieri care se află si în noua garnitură a legislativului local se jură că nu stiu unde sunt tabletele si spun că le-au predat la finalul mandatului trecut.
În toamna anului 2012, după alegerile locale, consilierii municipali au primit tablete cu conexiune la internet 3G. Scopul dotării a fost acela de a le folosi pentru informare şi luare la cunoştinţă a documentelor pe care urmează a le vota. La momentul respectiv Primăria a cumpărat 25 de tablete cu câte 3000 de lei fiecare, de la o firmă, administrată de un membru cu state vechi în PSD Buzău, Sorin Lazăr, actual deputat. Ieri în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal, aleşii au sesizat lipsa tabletelor în momentul în care un document nu le-a fost pus la dispoziţie nici printat pe hîrtie nici în format electronic.
“Solicităm ca acest document să fie… pe hîrtie A4 să vedem aici, nu ne mai trimiteţi că nu avem…tabletele nu mai sunt la Consiliul Local , poate nu toţi suntem dotaţi cu telefoane performante”
Tabletele oferite consilierilor locali în mandatul 2012 – 2016 nu se mai regăsesc în actualul consiliu. Conform procedurilor, la finalul unui mandat consilierii trebuie să predea tabletele primăriei. Ulterior dispozitivele sunt înmînate noilor alesi sau celor care şi-au păstrat mandatul în urma alegerilor locale. Interesant este că o parte dintre actualii consilieri au fost pe aceleaşi funcţii si in mandatul trecut. „În acest moment niciunul dintre acestia nu a dovedit că mai deţine dispozitivul.
Primarul Constantin Toma a declarat că pe urmele tabletelor se află Curtea de Conturi iar cei care se fac vinovaţi de dispariţia lor vor trebui să răspundă.
Dacă mai sunt sau nu la consilieri tabletele, rămîne de văzut. Cert este că tehnologia aduce multe bătăi de cap în Primăria Buzău. Un alt scandal s-a iscat după ce Curtea de Conturi a descoperit faptul că mai multe telefoane mobile achiziţionate de municipalitate nu se mai regăsesc in institutie.
SURSA – CURTEA DE CONTURI – RAPORT 2015
“UATM Buzău a efectuat cheltuieli pentru convorbiri telefonice mobile și internet mobil în valoare de 18 mii lei, pentru un număr de 26 de abonamente (din totalul celor 74 de abonamente) pentru care entitatea nu a prezentat documente din care să rezulte utilizatorii acestora și fără a se putea justifica cu documente că acestea au fost efectuate în interesul realizării obiectivelor instituției. De asemenea, entitatea nu poate justifica cu documente care a fost destinația dată unor terminale telefonice preluate de la furnizorul Vodafone România SA în valoare de 41 mii lei. În acest caz, inspectorii Curtii de Conturi spun că prejudicial se ridică la 59 de mii de lei cu dobânzi de 4 mii de lei.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ