URŞII, ÎN PERICOL

0
36

Urşii care trăiesc în pădurile judeţului Buzău nu sunt deocamdată ameninţaţi, chiar dacă, unii dintre ei şi-au făcut un obicei din a da iama prin gospodăriile oamenilor. Lucrurile s-ar putea schimba, însă, în curând  prin modificarea legisalţiei, iar animalele care produc pagube să fie mai uşor de împuşcat.

Recent, ministrul Agriculturii  a exprimat un punct de vedere tranşant în privinţa urşilor. Oficialul a declarat că animalele sălbatice trebuie să rămână în habitatul lor, iar oamenii trebuie să fie protejaţi, chiar dacă acest lucru înseamnă împuşcarea urşilor, deoarece „nu am ajuns în situaţia să alegem între om şi animal”. Urşii au provocat pagube în aproape toate zonele de deal şi de munte ale judeţului Buzău. În ciuda atacurilor înregistrate, în special în timpul primăverii şi verii, în cursul acestui an, nu s-au înregistrat cereri oficiale de împuşcare a vreunui exemplar.

Împuşcarea urşilor, este o soluţie ce nu poate fi pusă prea uşor în aplicare, conform legislaţiei actuale. Un ordin de ministru, emis în luna septembrie, contestat de altfel de societatea civilă și de asociațiile care luptă pentru protecția animalelor, dă voie ca 140 de urși și 97 de lupi să poată fi recoltați. Pentru asta este nevoie de o monitorizare atentă şi de lungă durată, a exemplarelor care au produs pagube.

Legislaţia ar putea fi modificată pentru a permite autorităţilor să autorizeze mult mai uşor împuşcarea urşilor, specie strict protejată.(Laurenţiu Marinov)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ