Ursul a lovit la Pănătău! Sălbăticiunea a ucis un porc și a îngrozit o comunitate

0
2776

Salbaticiunile au atacat din nou in zona de munte a judetului Buzau. De această dată într-o gospodărie dintr-un sat aflat la mai putin de jumătate de kilometru de orasul Pătîrlagele. Ursul a intrat în curtea unui sătean si din grajdul cu animale a luat pe sus un porc de peste 130 de kilograme, l-a târât la câtiva metri depărtare si l-a mancat. Atat oamenii cat si autoritătile locale sunt îngrozite avand in vedere că ursul a coborat pana în centrul comunei Pănătău, după ce a traversat drumul judetean. Prefectura Buzău a anuntat că mai multe echipe caută solutii pentru a-i pune la adăpost pe oameni de atacul animalelor sălbatice.
Animalele sălbatice au început din nou să facă prăpăd în gospodăriile buzoienilor din nordul județului. Azi-noapte un urs a ajuns in comuna Pănătău. După ce a traversat o pădure și apoi drumul județean din comună, sălbăticiunea s-a oprit în curtea unui sătean. Nu s-a speriat de lătratul cîinilor și a dat iama în cotețul porcilor. Proprietarul crede că ursul depășea 300 de kilograme.
Omul crede că a fost vorba de un urs mare și puternic pentru că porcul pe care a reușit să îl scoată din coteț avea la rîndul său în jur de 130-140 de kilograme.
Localnicul crede că dacă ieșea din casa în miezul nopții devenea o victima sigură a animalului înfometat.
Acum buzoianul se roagă ca sălbăticiunile să nu îi mai calce în bătătură iar autoritățile să alunge animalele din zonele locuite.
La fața locului a ajuns și un reprezentant al Asociației Județeane a Vînătorilor și Pescarilor. Acesta a declarat că numărul atacurilor a crescut în ultima vreme pe fondul creșterii numărului de specimene dar și ca urmare a faptului că activitatea populației din fondul forestier îi determină pe urși să părăsească habitatul lor natural.
Pe de altă parte primarul comunei Pănătău, Nicusor Stoica crede că autoritățile de la mediu trebuie să ia măsuri urgente întrucît atacul urșilor a avut loc într-o zonă centrala, populate iar în orice moment un om poate cădea pradă unei sălbăticiuni aflate în căutare de hrană.
Pe de altă parte primarul crede că autoritățile centrale ar trebui să adopte o altă pozițiie în ceea ce privește campaniile de împădurire avand in vedere ca fondul forestier coboară spre locurile populate iar atacurile animalelor se întețesc. Totodată prefectul județului Buzău a anunțat că vor fi organizate echipe de lucru prin intermediul cărora vor fi găsite soluții care să vină în sprijinul păgubiților și a persoanelor care locuiesc în zonele montane.
Autoritățile locale își doresc cu ardoare ca reprezentanții Ministerului Mediului să dea liber asociațiilor de vînătoare la recoltarea urșilor astfel încît numărul specimenelor să scadă.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ