VAL DE INCENDII

0
403

Val de incendii de vegetație uscată, la Buzău. Din cauza secetei, orice scânteie care ajunge pe pământ se transformă într-un incendiu. În ultimele 48 de ore, pompierii buzoieni au fost solicitați la numeroase cazuri de acest gen. Cel mai de amploare s-a produs miercuri după amiază, pe raza localități Pârscov, unde a fost afectată și o livadă.
Șase incendii de vegetație uscată au avut de stins pompierii buzoieni în ultimele ore. Seceta din ultima perioadă face ca orice scânteie care ajunge în contact cu vegetația uscată să se transforme într-un incendiu, iar de cele mai multe ori acestea capătă proporții nebănuite. Așa s-a întâmplat și miercuri când, în localitatea Pârscov, un incendiu a mistuit 20 de hectare de vegetație uscată. Zeci de pompieri profesioniști și voluntari alături de angajați ai Ocolului Silvic s-au luptat să lichideze incendiul mai bine de 6 ore, pe un vânt care făcea intervenția tot mai dificilă. A fost nevoie chiar de suplimentarea forțelor, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost nevoit să își cheme angajații din timpul liber pentru a putea dovedi flăcările care au cuprins și o livadă de pruni. La final s-a stabilit că focul a fost provocat intenționat, dar nu a fost identificat și un vinovat pentru a fi tras la răspundere și sancționat.
Pompierii ne avertizează că, în perioadele de caniculă și secetă prelungită, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă. De asemenea, utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 de metri față de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri față de materialele și substanțele combustibile. În pădure, sunt interzise utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ