VESTIGII UNICE DESCOPERITE LA SĂTUC

0
279

Vestigii unice, descoprite de un amator la Buzău. Detectoristul a găsit, pe dealurile din Sătuc, două morminte antice și un tezaur compus din mai multe monede romane republicane din argint. Descoperirea ar putea proba, în premieră, că popoarele celtice au trăit pe actualul teritoriu al României
Autorul descoperirilor este un detectorist amator care, în timpul unei plimbări, a găsit două morminte pe dealurile de la Sătuc, din comuna Berca. Într-unul dintre morminte se aflau rămăşiţe din trupul unui războinic. Acesta fusese ars pe rug, împreună cu armele sale, conform ritualurilor specifice popoarelor celtice. Atât spada, introdusă în teacă, împreună cu suliţa şi cu scutul, au fost deteriorate intenţionat pentru a nu mai putea fi folosite de un alt războinic. Chiar dacă nu exclud varianta ca aceste morminte să fie celtice, reprezentanţii Muzeului Judeţean din Buzău spun că acest lucru nu poate fi probat ştiinţific din cauza incinerării care face imposibilă o analiză ştiinţifică concludentă.
În acelaşi areal, detectoristul amator a mai găsit un tezaur compus din 18 monede romane republicane, cel mai probabil din argint. Din tezaur mai fac parte o fibulă, un cercel şi o brăţară din acelaşi material. Descoperirea este una foarte valoroasă, fiind vorba despre morminte din secolul II înainte de Hristos, din perioada dacică. Vestigiile ar putea reprezenta o dovadă că popoarele celtice au existat pe actualul teritoriu al României, lucru neştiut până acum.
Descoperirile au fost predate Muzeului Judeţean Buzău. Zona a fost declarată protejată istoric, fiind interzis acum accesul cu detectoare de metale. Detectoristul urmează să primească o recompensă pentru tezaurul pe care l-a predat muzeului, în cazul în care evaluatorii confirmă valoarea obiectelor.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ