VIAȚA LA 107 ANI

0
80

În satul Cârlomănești trăieşte una dintre cele mai vârstnice femei din ţară

V-aţi întrebat vreodată cum e să trăieşti o sută de ani? Dar mai mult de o sută? Să ai impresia că Dumnezeu a uitat de tine, dar tot El ți-a dăruit sănătate și minte lucidă pentru a te bucura de fiecare zi. Angela Dragna , din satul Cârlomănești este o bătrânică ajunsă la venerabila vârstă de 107 ani, care se numără printre cele mai longevive persoane din țară. Simpatică și mereu cu zâmbetul pe buze, ea se bucură de fiecare zi. Am încercat să aflăm secretul longevității, dar …rămâne secret, numai Dumnezeu stie, spune bătrâna.
Femeia simplă de la ţară,care muncește din greu pentru familie, care își educă copiii cu mână de fier și ține o casă curată, merită tot respectul societăţii. Aşa a fost Angela Dragna, care a ajuns la 107 ani muncind din greu, trecând prin vremuri deloc uşoare, cu multă credință în Dumnezeu. Ea locuiește în satul Cârlomănești, un loc încărcat de istorie, dovadă fiind ruinele cetăţii dacice care se pot observa în imediata aproiere a casei. Bunica ne-a întâmpinat în prag, cu zâmbetul pe buze și multă căldură în suflet.
Cu florile primite strânse la piept, după ce ne-a invitat în mica ei cămăruță frumos aranjată muntenește , bunica ne -a povestit cum a copilărit pe aceste meleaguri în sărăcie și nevoi. Aici a crescut, s-a căsătorit și a născut patru copii. Însă soarta i-a furat o fetiță și a făcut-o înger.
Cu lacrimi în ochi ne spune cum războiul și schimbările regimurilor politice a lăsat urme adânci în viața simplă a femeii de la ţară din tinereţe până la bătrâneţe. Însă, greutățile vieții au făcut-o și mai puternică.
Desculță, mergea până la oraș, pe un drum presărat cu pietre și bolovani, pentru a vinde fructe și legume. Cu banii obținuți procura mâncarea pentru copii.
A trăit bine cu bărbatul, covrigar de meserie. Ca orice femeie din Muntenia, dârză și hotărâtă, cu el a făcut o casă din temelie. Din păcate, acum aproape 30 de ani a rămas singură, iar în prezent stă împreună cu fiica și ginerele. Ce este inedit, este faptul că la venerabila vârstă de 107 ani, bunica face focul, iese afară singură și uneori își pregătește singură mâncarea. Dacă ar ajuta-o piciorele ar săpa în gradină, mai spune bătrânica. Se descurcă singură, spune fiica ei. E foarte ambițioasă și încă îi dă lecții de gătit.
Ce este foarte bine de ştiut este faptul că bunica nu a fost bolnavă niciodată de vreo bola anume, iar acum numai bătrânețea îi dă bătăi de cap. Mintea lucidă , inima deschisă și credința în Dumnezeu ar fi unele dintre secretele tinereţii fără bătrânețe. Am plecat de la bunica Angela cu gândul că Dumnezeu dă omului atătea zile câte vrea el, iar bătrâna înseamnă că mai are de lucru, aici, pe pământ. Ea este portretul femeii, simple de la țară, femeie cu teamă de Dumnzeu , cu gând și cuget curat. Am lasat-o în pragul casei privind la cerul seinin, mulțimind pentru ziua acesta.

Iuliana Sîrbescu /Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ