VINOVAȚI DE RĂSPÂNDIREA PESTEI PORCINE

0
125

Autoritățile județului încearcă să identifice soluția cea mai bună și eficientă pentru a opri extinderea virusului ucigaș în cotețele buzoienilor. Pesta porcină africană se extinde alarmant în două zone din județ, iar autoritățile cred că există o legătură de cauzalitate între focare. Reprezentanții instituțiilor responsabile afirmă că o mare parte din vină o au și oamenii pentru că nu-și iau măsurile minime de precauție sau pentru că ignoră sfaturile veterinarilor. Un alt rol importat o au mistreții, precum și păsările necrofage.
În ultimele săptămâni, în Căldărăști numărul cazurilor a ajuns la 10, iar în satul Mărgineanu, al comunei Mihăilești s-au dublat în numai trei zile. Iar reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nu au vești bune și spun că nu au fost intervale, în ultimele două săptămâni, mai mari de două-trei zile până să se mai confirme încă un focar, iar intervențiile DSVSA pe teritoriul județului Buzău, în special în zona Mihăilești – Căldărăști- Pogoanele – Padina sunt aproape zilnice. Reprezentanții Direcției Sanitar- Veterinare spun că evoluția focarelor de pestă porcină africană la nivelul județului Buzău trebuie privită echilibrat și în context național, unde, la 1 august, erau circa 600 de focare cu peste 378.000 de porci uciși, cei mai mulți din ferme. În acest context, autoritățile atrag atenția că, pentru a opri extinderea virusului, sunt necesare măsuri eficiente de dezinfecție și protecție făcute cu responsabilitate.
Medicii veterinari au aflat de alte două suspiciuni la Padina, fiind vorba despre porci cumpă¬rați în urmă cu mai bine de o lună de la Căldărăști. La Mărgineanu, unde este o baltă de pescuit, ¬ exi¬stă suspiciunea că virusul a fost împrăștiat de mistreți. Nu au fost găsite cadavre și nici nu a fost sesizat vreun caz de îmbolnăvire, însă reprezentantii DSVSA spun că în zonă ar fi fost găsite urme de copite de mistreț și nu este exclus să fie și cadavre.
În toate localitățile în care sunt active focare de pestă porcină africană, autoritățile locale au obligația de a monta dezinfectoare la toate intrările și ieșirile din comună. În caz contrar, primarul din localitate riscă să fie sancționat pentru că nu a dispus măsuri pentru prevenirea împrăștierii virusului pestei porcine africane.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ