Am traversat una dintre cele mai dificile perioade. „Stai acasă” a devenit pentru prima dată în istorie soluția salvatoare. Pentru multe femei și copii însă, casa este locul cel mai puțin sigur. Casa este loc de abuz, mai ales după impunerea izolării la domiciliu. La tot pasul, întâlnim drame și, din nefericire, România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, în Uniunea Europeană. În județul Buzău, au fost emise cu 16,% mai multe ordine de protecție, faţă de anul trecut.
Tradiţională sau nu, familia românească are o problema gravă: violenţa domestică. Potrivit statisticilor efectuate de specialiștii români în domeniu, la fiecare jumătate de minut, se produce o agresiune fizică asupra unei femei. Și mai grav este că, în 3 din 10 cazuri, acestea au fost agresate fizic sau psihic, de la vârste fragede,iar copii asistă neputincioși la aceste evenimente dramatice.
Autorităţile încurajează victimele agresiunii să meargă la poliţie, însă, în multe cazuri, teama de agresor este mult prea mare pentru a avea curajul să se rupă de mediul în care trăiesc. Aşadar, preferă să sufere considerând, de multe ori că un apel la 112, le –ar putea face mai mult rău.
O parte dintre victimele violenței domestice recurg, însă, și la sprijin de specialitate, apelează la asistenții sociali, primesc consiliere psihologică și sunt incluse în centrele pentru victimele violenței în familie.
Totuși, specialiștii spun că și acesta trebuie consiliat având în vedere că și el provine dintr-un mediu familial similar cu cel pe care și l-a creat.
În fiecare an, aproape 500.000 de români sunt victime ale violenței domestice, iar dintre aceștia, peste 90% sunt femei. Dintre sutele de mii de victime abuzate, umilite și bătute de soți sau iubiți, doar în jur de 15.000 ajung să depună plângeri și un număr și mai mic ajunge în instanță.
Iuliana Sîrbescu // Robert Oprea