Vizită fulger la Berca înainte de ceremonia UNESCO

0
23

Președintele PSD Marcel Ciolacu a mers în “Ținutul Buzăului”
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a vizitat comuna Berca, în contextul introducerii “Ținutului Buzăului” în patrimoniul UNESCO. Zona este una dintre cele mai încărcate din punct de vedere turistic, aici regăsindu-se printre altele Vulcanii Noroioși, schituri și mănăstiri de o importanță culturală majoră.
Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți – renumitele locuri ale Ținutului Buzăului sunt atestate UNESCO. Pentru a obține statutul de Geoparc Global, “Ținutul Buzăului” a trebuiet să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialiști. În decembrie 2020, după inițierea procesului de aplicare pentru obținerea statutului de Geoparc Global, Asociația Ținutul Buzăului, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, a finalizat cu succes primul capitol al proiectului, transmițând către UNESCO dosarul de evaluare. Aplicația a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, pentru a pune aceste valori în slujba comunităților locale. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a susținut o conferință de presă în comuna Berca la GeoGate, una dintre porțile de vizitare a “Ținutului Buzăului” în contextul recunoașterii arealului drept Geoparc Internațional UNESCO.
Autoritățile au vorbit și despre problema turismului în România și cu precădere de problema infrastructurii. De cele mai multe ori obiectivele turistice nu sunt legate de drumuri asfaltate care să faciliteze accestul turiștilor către acestea.
Teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, „Ținutul Buzăului” prezintă elemente de interes geologic de valoare globală, întinzându-se pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și având o populație de peste 40.000 de locuitori. „Ținutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, reprezintă cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie.
O dată obținut titlul, teritoriul va fi recunoscut pe plan internațional, urmând a fi promovat de UNESCO în Rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor. Acest lucru va însemna o mai mare vizibilitate din punct de vedere turistic. Ulterior, la fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ