VIZITĂ IMPORTANTĂ LA BUZĂU! Sorin Grindeanu, pe platforma Caragele

0
73

Vizită importantă, la Buzău, la sfarsitul săptămânii trecute. Premierul Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, dar si doi dintre ministri au mers pe platforma Caragele, unde a fost decoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din România. Cu această ocazie, premierul a declarat că aceste resurse pot asigura independenta energetică a tării pentru următorii 2-3 ani.
Primul-ministru Sorin Grindeanu a avut, vineri după-amiază, la Caragele, o întâlnire tehnică de lucru cu conducerea Ministerului ¬Ener¬giei și a companiei Romgaz Mediaș, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zăcământului descoperit în zonă. Au fost prezenți în județul Buzău, alături de premier, ministrul Energiei, Toma Petcu, și ¬mi¬nistrul Economiei, Mihai Tudose, președinții celor două camere ale Parlamentului – ¬li¬derul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea și liderul Alianței Liberalilor și Democraților, Călin Popescu Tăriceanu, precum și preșe¬dintele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu. Discuțiile s-au axat pe importanța deosebită a acestei des¬coperiri, ce contribuie la independența energetică a României și cu potențial pentru existența unor noi de zăcăminte de același tip. Ca urmare a proiectelor de explorare și a testelor de producție derulate în anii 2011–2016, în iunie anul trecut, Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele, lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 și 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25–27 miliarde metri cubi, cu potențial de creștere în urma evoluției explorării, putând asigura consumul întregii țări pe o perioada de 2-3 ani.
La rândul său, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că zăcământul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un preț minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care dă posibilitatea Românei să devină ,un jucător important pe piața gazelor din regiune și nu numai.
Zăcământul de gaze naturale a fost descoperit pe raza comunei CA Rosetti, unde, paradoxal, localnicii nu beneficiază de rețea de gaze naturale. Primarul localității spune că are în plan un astfel de proiect, iar ceea ce privește descoperirea celor de la Romgaz, comuna are parte de multe beneficii.
De-a lungul timpului, au existat situații în care în comune s-au realizat rețele de gaze, însă localnicii au decis să se încălzească tot cu lemne din cauza costurilor destul de ridicate.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ