VIZITĂ INEDITĂ PE ȘANTIERUL ARHEOLOGIC

0
183

O zi pe șantierul arheologic de la Gruiu Dării, din comuna Piatroasele. A fost ideea de la care au pornit reprezentanții Muzeului Județean când s-au gândit să organizeze ziua porților deschise pe șantierul din deal.

De mai bine de 15 ani, arheologii buzoieni vin în fiecare vară și fac săpături în locul în care, de-a lungul timpului, au fost descoprite obiecte și oseminte vechi din vremea dacilor sau chiar din epoca pietrei.

Vizitatorii au început să apară pe șantierul arheologic încă de la orele deschiderii. Primii au fost elevii din comuna Pietroasele care au venit însoțiți de cadrele didactice, hotărâte să le prezinte tinerilor o lecție de istorie în natură.

Pe șantierul arheologic din Pietroasele sutele de vizitatori au văzut situații de săpătură, complexe arheologice nou descoperite, precum zidul din incinta cetățeii dacice, locuințe, vetre, gropi de provizii din diferite perioade istorice.

Totodată au fost vernisate și expoziții de arehologie care conțin artefacte descoperite de curând pe șantierul arheologic Gruiu Dării, precum și o expoziție în imagini.

Primele săpături la Pietroasele s-au făcut în anul 1973, însă din 2001 arheologii Muzeului Județean vin an de an la Gruiu Dării pentru a face noi descoperiri. Specialiștii sunt ajutați pe șantierul arehologic și de tinerii din comună, atrași de istorie.

Turiștii veniți astăzi pe șantierul arehologic au avut ocazia să mai viziteze castrul roman de la Pietroasele sau locul descoperirii tezaurului Cloșca cu puii de aur. TV Buzău a fost partener media al acestui eveniment. (DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ