Vraiște în fondul funciar! Prefectul județului amenință cu plecarea

0
63

Prefectura Buzău riscă să pună lacătul pe ușă din pricina unor popriri, amenzi și sentințe judecătorești. În ultimele două luni la Instituția Prefectului s-au strîns nu mai puțin de 900 de dosare pe fond funciar nerezolvate. Deși o parte dintre hotărîrile judecătorești definitive nu sunt în acord cu legile, este de părere prefectul județului Carmen Ichim, Prefectura este somată să le pună în executare. Pe de altă parte există hotătîri pe care prefectul le-a avizat deja iar cu toate acestea instanțele nu au ridicat sancțiunile împotriva instituției. Vina nu aparține prefectului, a declarat Carmen Ichim, iar dacă mi se va aplica vreo amendă din trecut, voi pleca, a amenințat șeful de la Casa Albă.
Vraiște în activitatea comisiilor de fond funciar care funcționează la nivelul județului Buzău. În cele două luni și jumătate de cînd a fost instalat în funcția de prefect, Carmen Ichim a numărat sute de dosare și sentințe judecătorești care nu au fost puse în executare de comisiile de fond funciar. Drept urmare buzoienii au dat în judecată comisiile iar judecătoriile au instituit popriri pe contul Prefecturii și i-au aplicat sancțiuni contravenționale prefectului în calitatea sa de șef al Comisiei județene de fond funciar. Șeful de la Casa Albă consideră nedrept hotărîrile magistraților dat fiind că ea se află la cîrma instituției de cîteva luni, dosarele despre care se face vorbire vin din anul 2010 iar comisiile locale de fond funciar sunt cele care ar fi trebuit în primă fază să le onoreze. Prefectul Carmen Ichim consideră că legea răspunderii magistraților trebuie în mod urgent adoptată dat fiind că există judecători care nu au ridicat poprirea pe conturile instituției deși mai multe hotărîri de punere în posesie, care au stat la baza sancțiunilor, au fost avizate.
Un alt exemplu flagrant este cel în care o instanţă ia act de faptul că Prefectura a pus în posesie un titular dar cu toate acestea menţine sancţiunile aplicate anterior.
Pe de altă parte, prefectul județului Buzău, a arătat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că există hotărîri judecătorești de punere în posesie care nu sunt în acord cu legislația în vigoare iar pentru altele instituții cum este Romsilva refuză semnarea unor decizii.
Iar exemplele au continuat..
Astfel, s-a ajuns ca zilnic prefectul judeţului să fie notificat de cîte o amendă. Carmen Ichim a ameninţat astăzi că dacă i se va lua din salariu din pricina unor greşeli care nu-i aparţin va pleca din fotoliul de prefect.
Prefectul judeţului atrage atenţia că dacă sancţiunile şi popririle vor fi păstrate de către instanţele de apel atunci instituţia ar putea intra într-un blocaj. O dată conturile blocate, nu se vor mai putea plăti salarii iar instituţia nu va mai reuşi să angajeze cheltuieli de funcţionare pentru activitatea din subordine. În continuare instituţia va încerca să rezolve în cel mai scurt timp dosarele pe fond funciar dar şi să-i găsească pe cei care se fac vinovaţi în ultimii ani că au trenat punerea în posesie a unor terenuri.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ