ZÂMBET NOU PENTRU UN COPIL CU AUTISM

0
236

O nouă reușită a Spitalului Județean datorită unei echipe de medici inimoși. Un copil de 13 ani, diagnosticat cu autism, se poate bucura de o viață normală, după ce a beneficiat de o operație stomatologică la Spitalul Judetean. Chiar dacă pentru o persoană normală intervențiile stomatologice erau unele simple, pentru un copil cu nevoi speciale se poate vorbi de o intervenție extrem de serioasă. Astfel de cazuri sunt numeroase și se pot trata doar în clinici private. Însă, la Buzău, este pentru a doua oară când se fac gratuit astfel de intervenții complicate. Totul a fost posibil prin colaborarea medicului stomatolog ce trata periodic dantura băiatului autist cu doctorii din Spitalul Județean.
Andrei are 13 ani și a fost diagnosticat cu autism. De mai bine de un an, părinții caută o soluție să îi trateze problemele stomatologice, însă din cauza bolii, o intervenție în acest sens era imposibilă. Copilul a început să aibă probleme determinate de apariția unor carii dentare. Durerile resimțite i-au schimbat acestuia comportamentul, făcându-l să fie mai agitat și mai puțin receptiv la terapia specifică autismului, pe care o urma. În cazul unui pacient fără probleme speciale, tratamentul cariilor ar fi constituit o procedură banală pentru orice medic stomatolog, însă în cazul de față,stomatologul nu a putut interveni, întrucât pacientul era necooperant. Timp de un an și jumătate, medical a încercat împreună cu părinții acestuia să găsească o soluție, ajungând și la Facultatea de Medicină Dentară de la București, unde intervenția a fost refuzată în cele din urmă din cauza unor prevederi legislative care îngrădesc accesul unor astfel de pacienți. Părinții s-au adresat și unor clinici private, însă costurile unei intervenții sub anestezie generală depășeau 2.000 de euro, sumă pe care aceștia nu și-o puteau permite. O speranță era legată de o clinică din Cluj, însă drumul până acolo era foarte lung, ceea ce ar fi creat noi probleme pentru Andrei, care era și așa foarte agitat, din cauza problemelor dentare. În cursul verii, medicul stomatolog a aflat despre colaborarea dintre una dintre colegele sale și echipa din Spitalul Județean, precum și despre intervenția efectuată aici în premieră, astfel că s-a adresat conducerii, prezentându-i cazul pacientului său și solicitând încheierea unui parteneriat pentru a veni împreună în sprijinul altor pacienți cu probleme similare. Propunerea a fost acceptată imediat.
Medicul stomatolog Bogdan Marin spune că toate problemele stomatologice au fost rezolvate în cursul unei singure intervenții, întrucât riscurile unei noi anestezii generale pentru o nouă operație viitoare erau prea mari, fiind vorba de un copil. Pacientul s-a trezit din anestezie la circa 20 de minute după finalizarea intervenției, iar în maxim două ore de când fusese adus la spital, deja era acasă, având rezolvate problemele dentare care îl chinuiau de un an și jumătate.
Alături de medicul stomatolog, din echipa medicală care a intrat în sală au mai făcut parte medicul anestezist Sabin Bâldea și Doinița Radu, specialist în chirurgie buco-maxilo-facială. Aceștia au precizat că de multe ori, în cazul unor astfel de pacienți cu probleme speciale, neexistând posibilitatea tratamentului stomatologic, singura soluție este extracția dinților afectați, creându-se astfel edentații, care le provoacă acestora alte probleme ulterioare, astfel că operații precum cele efectuate până acum la Spitalul Județean sunt mult mai benefice pentru pacienți.
Pentru familia pacientului, operația nu a presupus nici un fel de cheltuială, medicul stomatolog efectuând intervenția benevol, iar celelalte costuri necesare fiind suportate de Spitalul Județean din fondurile alocate de CJAS.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ