Zi cu triplă semnificație! Emoțiile și ploaia le-au dat bătăi de cap autorităților locale

0
59

9 mai, zi cu triplă semnificație, Ziua Uniunii Europene, Ziua Independenței și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Autoritățile locale au organizat în parcul din fața Prefecturii, cum ne-au obișnuit în ultimii an, activități dedicate celor trei momente istorice deosebit de importante pentru români. Ploaia de diminineață le-a dat de furcă oficialilor buzoieni care au avut nevoie de umbrele și de multă răbdare pentru a-și rosti discursurile.
9 mai, Ziua Europei, a Independenței și ziua Victoriei Coaliției în cel de-al Doilea Război Mondial nu a strîns în parcul din fața Prefecturii mai mult decît o mînă de curioși. Ploaia rece de afară i-a ținut pe buzoieni în case. În schimb autoritățile au trebuit să puncteze oficial momentul motiv pentru care începînd cu ora zece în zona Prefecturii, reprezentanții primăriei, cei ai Consiliului Județean Buzău și reprezentantul Guvernului în teritoriu, au spus prezent. Alături de ei, reprezentanți ai Garnizoanei Buzău și șefii instituțiilor deconcentrate. Activitățile au fost derulate pe repede înainte din pricina precipitațiilor dar chiar și așa a pus probleme oficialilor. Reprezentanții instituților au avut nevoie de umbrele pentru a se pune la adăpost. Foile pe care Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, își avea scris discursul s-au lipit din pricina picăturilor de ploaie motiv pentru care discursul a fost pentru cîteva momente întrerupt.
Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, nu a avut aceeași problemă întrucît a fost singurul oficial al cărui discurs nu a fost scris pe o bucată de hîrtie. Edilul a ținut o adevărată lecție de istorie celor prezenți. În schimb șeful de la palat s-a prezentat la activitățile organizate în fața Prefecturii cu o umbrelă pe care se putea observa marca unui important constructor auto din Germania.
Cel mai emoționant moment al activităților dedicate Ziua Uniunii Europene, Ziua Independenței și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial l-au produs elevii unei școli din municipiul Buzău. Fără umbrele negre sau însoțitori care să îi ferească de ploaie, micuții au depus coroane de flori la monumentul aflat în parcul din fața Prefecturii.
Evenimentul a luat sfîrșit printr-o paradă militară.
9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent și unitar. Tot astăzi, cinstim sacrificiul eroilor care au contribuit prin jertfa lor la sfîrşitul celei mai însîngerate file a istoriei secolului trecut, Al Doilea Război Mondial. Și, nu în ultimul rând, sărbătorim Ziua Europei.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ