Zi de foc

0
119

2 iulie a fost cea mai fierbinte zi din acest an. Temperaturile, la orele amiezii, au ajuns la aproape 40 de grade Celsius, iar disconfortul a fost unul ridicat. Medicii ne atrag atenția să ținem de cont de orele la care ieșim din case și, mai ales, să nu ne expunem la soare în orele critice. De asemenea, nu trebuie să neglijați consumul de apă, fructe și legume.
Marți, 2 iulie, a fost cea mai fierbinte zi din acest an. Meteorologii au emis o informare de caniculă, anunţând temperaturi ce au depășit și 37 de grade Celsius, la umbră. Disconfortul a fost ridicat, iar indicele temperatură-umezeală a atins și chiar a depăşit uşor pragul critic de 80 de unităţi. În aceste zile caniculare, medicii ne recomnadă să ne alegem cu atenție orele la care ieșim din case. Doctorii ne sfătuiesc ca, în această perioadă, să nu ne expunem la soare în orele în care arșița își spune cuvântul, adică între orele 11 și 18.
De asemenea, este recomandat consumul ridicat de lichide, fructe și legume. În plus, alimentele grase și băuturile alcoolice sau cele cu conținut de cofeină sunt contraindicate în perioadele de caniculă.
Persoanele care se știu bolnave și au probleme fie cu inima, fie cu tensiunea arterială trebuie să aibă o grijă sporită în zilele cu temperature foarte ridicate. Pentru a nu ajunge la camera de gardă a spitalului, bolnavii cronici trebuie să ia măsuri suplimentare.
Pentru cei care nu au încotro și trebuie să iasă din case în plină caniculă, autoritățile au pregătit puncte de prim ajutor, unde locuitorii orașelor se pot feri pentru câteva minute de soarele arzător, dar pot primi și un pahar cu apă. În Buzău, astfel de puncte se regăsesc în farmacii, în holul Palatului Comunal, dar și în apropierea Pieței Centrale și Pieței Dorobanți.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ