ZILELE ”ALEXANDRU MARGHILOMAN”

0
258

Rafinament, emoţie, muzică și poezie la ,,Zilele Alexandru Marghiloman”. Evenimentul, ajuns la cea de-a doua ediție, a adunat laolaltă oameni iubitori de cultură și de istorie. Timp de două zile, mai multe activități au fost organizate de către Primăria Buzău, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman și asociația ce îi poartă numele, în memoria politicanului buzoian.
Evenimentul ,,Zilele Alexandru Marghiloman” a ajuns, anul acesta, la cea de-a doua ediție. Oameni de cultură și iubitori de istorie s-au strâns lalolaltă cu ocazia evenimentului cultural, organizat în apropierea datei la care Alexandru Marghiloman s-a stins din viață. Se împlinesc 94 de ani de la trecerea în neființă a prim-ministrului României, iar organizatorii au dorit ca în acest an să readucă atmosfera vremurilor de mult apuse și să calce pe urmele marelui înaintaș, pentru a reînvia acțiunile filantropice ale politicianului buzoian. Evenimentul s-a desfășurat pe durata a două zile, iar prima dintre ele a adunat o pleiadă de artiști care au oferit publicului, prezent în Vila Albatros, un spectacol de mare clasă. Evenimentul a debutat cu un concert de muzică clasică susținut de soprana Maria-Mădălina Constantin de la Filarmonica „George Enescu”, Luminița Berariu la pian, de la Opera Națională București și, în calitate de invitat special, actorul Marius Bodochi, de la Teatrul Național București, care împreună au creat o frumoasă ,,Poveste cu dor de lumină”.
Pe durata a două ore, publicul a fost fascinat de împletirea armonioasă dintre muzica românească și poezie. A fost un regal cultural, de care cei prezenți s-au putut bucura.
Evenimentul organizat în memoria politicianului buzoian a continuat cu un ,,picnic à la Marghiloman”, o ocazie pentru strângere de fonduri, banii urmând a fi folosiți pentru realizarea unui centru de recuperare pentru copiii bolnavi de cancer.
Evenimentul ,,Zilele Alexandru Marghiloman” au continuat vineri, cu un ceremonial militar şi religios de comemorare a marelui politician buzoian, urmat de o masă rotundă cu participarea unor istorici de renume, cu titlul „Opera şi personalitatea prim-ministrului României”.
Inedit în acest an, a fost un eveniment editorial, respectiv reeditarea cărţii „Note politice 1897-1924” de Alexandru Marghiloman şi lansarea volumului „Personalităţi buzoiene 1918-2018: 500 pentru România”.
Evenimentul s-a încheiat cu conferinţa „Pledoarie pentru hipism” şi prezentarea calului de curse „Frozen Fire”, un armăsar din rasa pur sânge englez, adus la Herghelia Cislău, tocmai din Germania, cu sprijinul președintei Asociației Alexandru Marghiloman, Irina Vlăduca – Marghiloman, descendent al cunoscutei personalități politice a României.
Toate activitățile programate în cadrul Zilelor ”Alexandru Marghiloman” s-au desfășurat la Vila Albastros și în Parcul Marghiloman din Buzău.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA, ANDREI METELEANU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ