ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

0
39

La nivel mondial, data de 14 noiembrie este marcată ca Ziua Mondială a Diabetului. Peste tot, în țară, în fiecare an la această dată are loc o campanie de conștientizare și infomare în ceea ce privește impactul pe care diabetul zaharat îl are asupra sănătății populației. Și la Buzău, un număr foarte mare de oameni suferă de această afecțiune, numărul acestora fiind în creștere.
În acest an, tema dedicată Zilei Mondiale a Diabetului este „Familia și Diabetul”, iar această tematică are multiple roluri, printre care să sublinieze rolul familiei în gestionarea acestei boli, dar și impactul pe care îl are diabetul în cadrul familiei.
Diabetul este o afecțiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie, astfel că nivelul glicemiei, al zahărului din sânge, crește peste valorile normale. Iar acest lucru se întâmplă din cauză că organismul nu mai produce insulină. O altă cauză ar fi că insulina produsă nu este folosită eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei în sânge. Atunci când pancreasul nu secretă insulină deloc, se instalează diabetul zaharat de tip 1, – diabetul insulinodependent. Când insulina secretată nu este utilizată eficient, se instalează diabetul zaharat de tip 2.
Evitarea sedentarismului, a consumului de alimente grase sau procesate, dar și o gestionare propice a timpului sunt unele dintre sfaturile pe care medicii le recomandă în vederea prevenirii diabetului.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ