ZIUA PĂCĂLELILOR, O TRADIȚIE UITATĂ!

0
49

Pentru cei cu simţul umorului, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distracţie
O tradiție cu rădăcini adânci, în negura timpului, Ziua Păcălelilor se sărbătorește în fiecare an pe data de 1aprilie. Azi, simțul umorului este pus la încercare. În orice moment, un coleg , un prieten sau chiar o rudă poate face o farsă care să aducă zâmbetul pe chip .
Deși nu a fost declarată oficial zi de sărbătoare, 1 aprilie este momentul în care pune la încercare umorul și stârneşte zâmbete. În țara noastră, tradiţia a apărut în perioada dintre cele două războaie mondiale, când se sărbătorea mai mult în şcoli. Azi, oamenii mai în vârstă își aduc aminte cum primeau farse de la colegii de joacă. Însă, nu mulți mai sunt cei care mai fac câte o farsă. Vremurile grele și grija zilei de mâine au făcut ca oamenii să uite să mai zâmbească. Mulți și-ar dori ca pandemia să fie o farsă și de mâine totul să revină la normal.
În parcul Crâng cei adunați la locurile special amenajate pentru șah și table își arată nemulțumirea. E ziua lor, a celor de sus, spun oamenii.
Alții deja și-au păcălit consoartele… că sunt în piață.
Însă,mulți recunosc faptul că au fost păcăliți și își aduc aminte cu zâmbetul pe buze. Dar, viața îi pacălește pe toți, spun ei.
Din păcate, cei mai mulți , precum doamna din imagine , nu au știut să spună ce zi e azi si au răaspus sec…E joi!
Deşi a uitat ce se sărbătorește pe 1 aprilie , aceasta își aduce aminte cu emoție cât de frumos era în anii copilăriei.
Și o tânără îşi amitește cum prietenul ei a păcălit-o și apoi și-a luat revanșa cu un cadou. Important e să ştii de glumă!
La români, Ziua păcălelilor s-a împământenit abia în secolul al XIX-lea, deşi saşii şi svabii de la noi aveau mai demult o tradiţie ca de 1 aprilie să-şi facă farse şi se să păcălească unii pe altii. Românii i-au avut însă pe eroii de poveste Păcală şi Tândală, pe Danilă Prepeleac, Stan Păţitul sau Pepelea, şi au inventat Păcălici, jocul de cărţi care ne-a bucurat copilăria. Există și superstiții legate de acestă zi. Să te căsătoreşti la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârşitul vieţii. Copiii născuţi la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viaţa. Mark Twain spunea, “ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Iuliana Sîrbescu /Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ