ZIUA PRIMULUI TUR AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE

0
31

Este ziua primul tur de alegeri prezidențiale. Peste 380 de mii de buzoieni sunt înscriși pe listele electorale permanente din judeţ și sunt așteptați la urne până la orele 21, în cele 426 de secţii amenajate pentru alegerile prezidenţiale.
La nivelul întregii țări, peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi să se prezinte la urne, în cele 18.748 de secţii de votare din ţară. Pe lângă aceştia, câteva sute de mii de cetăţeni îşi vor exprima opţiunea în Diaspora, în cele 838 de secţii de votare înfiinţate de reprezentanţele Ministerului Afacerilor Externe din diferitele colţuri ale lumii. Procesul de vot la alegeri prezidenţiale se va încheia la ora 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în secţia de vot, îşi pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.
Pentru ca un candidat să fie ales din primul tur de scrutin în funcţia de preşedinte, el trebuie să obţină 50% plus 1 din numărul total de voturi. Ceea ce, în situaţia dată, ar reprezenta aproape 9.200.000 de buletine de vot în care ştampila să fie aplicată în căsuţa cu numele său. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care în ziua votării se află în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Pentru primul tur, Biroul Electoral Central a validat participarea în competiţie pentru 14 candidaţi.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ