Dragobete vs. Sfântul Valentin, ediția a IX-a

0
31

Despre batistele tradiţionale şi legenda Babei Dochia
În acest an, Muzeul Județean Buzău a marcat sărbătoarea Dragobetelui printr-un ansamblu de activități culturale specifice care au avut loc a sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.
În cadrul activităţilor a fost vernisată expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Potrivit Muzeului Judeţean, batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, nașterea, nunta, înmormântarea, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Furatul batistei era un obicei care ducea la întâlniri viitoare între iubiţi.
Vizitatorii muzeului au avut ocazia de a a fla cum sunt cusute batistele tradiţionale, respectând îndeaproape motivele populare ţărăneşti.
Mai mult decât atât, Elena Moroianu din localitatea Lopătari, județul Buzău, Rica Leu și fiica sa, Viorica Copăcel, din localitatea Mânzălești, județul Buzău, păstrătoare ale vechilor tradiții din localitățile de unde provin, au exemplificat modul de realizare a batistelor tradiționale și au depănat amintiri din vremurile când batistele cusute încă mai erau utilizate în lumea rurală buzoiană.
În încheierea evenimentului, a rulat filmul „Dochia și Dragobete Cap de Primăvară”, pus la dispoziție de Muzeul Național ASTRA.

Florin Zafiu
Cristi Zburlescu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ